23.06.2022 11:05
AVION
PARIZ, 21. lipnja 2022. (Hina) - Više europskih sindikata kabinskog osoblja Ryanaira pozvalo je na štrajk sljedeći vikend u Francuskoj, Španjolskoj, Belgiji, Italiji i Portugalu, dok španjolski sindikat poziva i na devet dana štrajka u srpnju u EasyJetu, piše u utorak agencija France presse.

Zaposlenici irskog niskobudžetnog prijevoznika trebaju stupiti u štrajk u subotu i nedjelju kako bi zatražili "provedbu radnog prava i plaćanje dodatnih sati rada", objavio je francuski sindikat (SNPNC)."Kompanija ne poštuje ni vrijeme odmora kakvo je predviđeno zakonodavstvom o civilnom zrakoplovstvu", rekao je izaslanik osoblja SNPNC-a Damien Mourgues. Na dane 12. i 13. lipnja, štrajk je već prouzročio otkazivanje četvrtine letova Ryanaira u Francuskoj, što je oko četrdeset letova.

U Španjolskoj sindikati USO i SITCPLA pozivaju osoblje Ryanaira na štrajk od 24. lipnja do 2. srpnja. I oni traže provedbu "temeljnog radnog prava" i "pristojne radne uvjete za sve radnike". Radnici britanske tvrtke EasyJet također su bijesni, a sindikalna organizacija USO predviđa devet dana štrajka u srpnju u zračnim lukama u Barceloni, Malagi i Majorci. Po sindikatu, "osoblje EasyJeta u Španjolskoj trenutno ima temeljnu plaću od 950 eura" mjesečno, što je najniže od svih baza u Europi. U Portugalu, osoblje Ryanaira poziva na štrajk 24. i 26. lipnja kako bi izrazili prosvjed protiv pogoršavanja uvjeta rada, kao i u Belgiji. U Italiji, štrajk u Ryanairu predviđen je 24 sata u subotu 25. lipnja. Tamo piloti i kabinsko osoblje traže plaće "koje su u najmanju ruku usklađene s minimalnim plaćama predviđenim nacionalnim ugovorom za zračni promet" u njihovoj zemlji. S obnovom zračnog prometa nakon zatvaranja zbog koronavirusa, brojne kompanije moraju otkazivati letove zbog manjka djelatnika, a više zračnih luka je u kaosu jer ne mogu apsorbirati povećan broj putnika.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.