17.06.2022 12:43
BRUXELLES/ZAGREB, 17. lipnja 2022. (Hina) – Potražnja za novim automobilima u EU ponovo je oslabila u svibnju, deseti mjesec zaredom, odražavajući probleme u nabavnim lancima i smanjenu kupovnu moć građana zbog inflacije.
U EU je u svibnju registrirano 791.546 novih automobila, za 11,2 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, utvrdila je europska udruga proizvođača automobila ACEA u izvješću objavljenom u četvrtak. Iako je pad blaži nego u travnju kada se potražnja smanjila za 20,6 posto, označava nastavak silaznog trenda deseti mjesec zaredom. Sva četiri vodeća tržišta bilježila su dvoznamenkasti pad potražnje, a najveći je bio u Italiji gdje se smanjila za 15,1 posto. Slijedi Španjolska s 10,9-postotnim padom, a blizu su i Njemačka i Francuska koje su bilježile 10,2 odnosno 10,1 posto manje registriranih novih automobila nego u prošlogodišnjem svibnju. U Hrvatskoj je u svibnju prema ACEA-inim podacima registrirano 4.055 novih automobila, za 9,2 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U travnju njihov je broj porastao za 2,7 posto.

Oštar pad u 2022.

I podaci za razdoblje od siječnja do svibnja pokazuju dvoznamenkasti pad potražnje za novim automobilima u EU, za 13,5 posto, uz registrirana 3,72 milijuna novih vozila. Potražnja u Italiji smanjena je gotovo za četvrtinu, a u Francuskoj za šestinu, pokazuje ACEA-ino izvješće. Najblaži pad bilježila je Njemačka, za 9,3 posto. U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do svibnja prema ACEA-i registrirano 17.948 novih automobila, za 6,0 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.  

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.