17.06.2022 12:44
ZAGREB, 17. lipnja 2022. (Hina) - Na tržištu poštanskih usluga u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvaren je manji broj usluga u odnosu na prethodno tromjesečje i isto razdoblje prošle godine, no prihodi su u odnosu na prošlu godinu porasli jer je dostavljeno više pošiljaka s dodanom vrijednosti, objavio je HAKOM. 
Ukupno je tijekom prvog tromjesečja ostvareno 66,8 milijuna poštanskih usluga, što je 2,5 posto manje u odnosu na prethodno tromjesečje i 4,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. Najveći utjecaj na smanjenje ukupnog broja imale su pismovne pošiljke čiji je broj u prvom tromjesečju 2022. manji za 3,8 milijuna ili za 6,8 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Prema vrsti prometa, veći utjecaj na ukupno smanjenje broja usluga imao je međunarodni promet. "EU uredba o ukidanju oslobođenja od PDV-a pri uvozu pošiljaka s robom do 22 eura iz država izvan EU-a, koja se primjenjuje od sredine prošle godine, utjecala je na potražnju usluga povezanih s međunarodnom e-trgovinom", obrazlažu iz HAKOM-a. Po podacima koje iznose, međunarodnih poštanskih usluga u prvom tromjesečju 2022. bilo je za oko dva milijuna manje nego u prvom tromjesečju protekle godine, dok ih je u odnosu na prethodno tromjesečje oko 20 posto manje. Od obavljanja poštanskih usluga u prvom tromjesečju 2022. ostvaren je prihod od oko 492 milijuna kuna. To je 9,7 posto manje nego u prethodnom tromjesečju, koje je tradicionalno aktivnije razdoblje za tržište zbog kraja godine i blagdana, ali ipak 2,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Povećanje na godišnjoj razini rezultat je nešto većeg broja usluga s dodanom vrijednosti, ističu iz HAKOM-a. Poštanske usluge u Hrvatskoj na kraju prvog tromjesečja 2022. pružalo je 24 davatelja. Najveći davatelj je HP-Hrvatska pošta čiji je udjel na tržištu 87,7 posto u uslugama i 58,9 posto u ukupnim prihodima, izvijestio je HAKOM.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.