17.06.2022 12:51
crypto
LONDON, 15. lipnja 2022. (Hina/Reuters) - Vrijednost bitcoina pala je u srijedu na novu najnižu razinu u 18 mjeseci, a oslabile su i druge digitalne valute, signalizirajući produbljivanje krize koju je izazvao kripto zajmodavac Celsius, blokiravši klijentima podizanje kriptovaluta s računa.

Bitcoin je danas oslabio čak 7,8 posto, kliznuvši na 20,289 dolara, najnižu razinu od prosinca 2020. Od petka u minusu je 28 posto. Njegova je vrijednost u ovoj godini više nego prepolovljena. U odnosu na rekordnu vrijednost u studenome prošle godine kada se njime trgovalo po 69 tisuća dolara, oslabio je oko 70 posto. Pale su i manje kriptovalute, koje obično prate bitcoin. Eter je tako oslabio čak 12 posto, na 1.045 dolara, spustivši se na novu najnižu razinu u 15 mjeseci.

Američki kripto zajmodavac Celsius uzdrmao je ovog tjedna sektor digitalnih valuta, blokiravši klijentima podizanje digitalnog novca i onemogućivši transfer među računima. Nakon propasti digitalnih valuta terraUSD i luna u svibnju, nervozno tržište pobojalo se da bi i druge kompanije mogle slijediti njegov primjer. Investitori su prošlog tjedna iz kripto fondova povukli 102 milijuna dolara, prema upravitelju digitalne imovine CoinSharesu, budući da očekuju strožu monetarnu politiku. Vrijednost globalnog kripto tržišta pala je za 70 posto, spustivši se ispod 900 milijardi dolara, prema podacima CoinMarketCapa. U studenome iznosila je 2,97 bilijuna dolara.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.