14.06.2022 11:51
ZAGREB, 13. lipnja 2022. (Hina) - U Hrvatskoj svaki je stanovnik prošle godine u prosjeku bacio 71 kilogram hrane a 53 posto bačene hrane je iz kućanstava pa će smanjenje bacanja hrane biti u fokusu kampanje "EU bira sigurnu hranu", koju provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), najavljeno je u ponedjeljak. 
"Više od pola otpada od hrane potječe iz kućanstava, a čak 10 posto je posljedica nerazumijevanja oznaka roka trajanja na hrani. Upravo zato je neophodno kontinuirano provoditi edukaciju i osvještavati naše potrošače“, rekla je ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić uoči početka kampanje koju HAPIH provodi zajedno s Europskom agencijom za sigurnost hrane. Više od trećine kućanstava (39 posto) nikada ili rijetko iskoristi ostatke obroka za pripremu novog obroka, a prevelika količina kupljene i pripremljene hrane navedena je kao najčešći razlog bacanja hrane. Sokolić smatra da su hrvatski građani više zainteresirani za pitanja vezana uz sigurnost hrane u odnosu na prosjek EU, čemu su pridonijeli visoka razina transparentnosti i povlačenja proizvoda s tržišta. Načelnik Sektora za sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Tomislav Kiš rekao je kako legislativa EU uključuje najviše standarde higijene i sigurnosti hrane. Osnovna postavka sadašnje legislative je samokontrola, ističe Kiš, što znači da je svaki proizvođač odgovoran da sam sebe kontrolira jer se tako rizik svodi na najmanju moguću mjeru. „Mi možemo napraviti savršenu hranu kroz lanac, ali ako piletina stoji tri dana u kuhinji izvan hladnjaka, postoji šansa da neće biti dobra. Svatko treba odraditi svoj dio“, rekao je Kiš na panel raspravi. Lani je u Hrvatskoj je zabilježeno 9 epidemija uzrokovanih hranom s ukupno 102 oboljelih, među kojima je najučestalije bilo trovanje salmonelom, upozorava HAPIH u svom priopćenju.

Poznati chef Melkior Bašić istaknuo je svjetski restorani vode brigu o otpadu od hrane. „Namirnice su vrijedne i šteta je zbog nepažnje i neznanja baciti pola namirnice. Brojne namirnice, poput bistre juhe, možemo zalediti, a hranu koju smo skuhali možemo ponovno jesti i drugi dan.“, kazao je Bašić. U Europskoj uniji godišnje se baci 88 milijuna tona hrane ukupne vrijednosti oko 143 milijarde eura. Zbog toga se kampanja „EU bira sigurnu hranu“ provodi u još devet europskih zemalja – Austriji, Italiji, Španjolskoj, Latviji, Poljskoj, Portugalu, Finskoj, Grčkoj i Cipru. Osim tehnika pomoću kojih mogu smanjiti bacanje hrane na minimum, građani mogu saznati više o sigurnosti nove hrane na tržištu, zdravlju bilja, alergenima, aditivima, ambalaži, dodacima prehrani i zdravlju.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.