10.06.2022 08:35
EURI
ZAGREB, 9. lipnja 2022. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrilo je u četvrtak Agro Invest Grupi prospekt u vezi s javnom ponudom i uvrštenjem obveznica vrijednih do najviše 300 milijuna kuna, a riječ je o prvom ovogodišnjem izdanju korporativnih obveznica na Zagrebačku burzu.

Kako se naovdi u pripćenju Hanfe, obveznice su nepodređene, s bezuvjetnim i neopozivim jamstvom, s fiksnom godišnjom kamatnom stopom, uz polugodišnju isplatu kamata i konačnim dospijećem 7 godina nakon dana izdanja.

Tvrtka iz Buzina nudi obveznice isključivo kvalificiranim ulagateljima, a bit će izdane i uvrštene u središnji depozitorij nematerijaliziranih vrijednosnih papira kojim upravlja SKDD na dan izdanja.

Agro Invest Grupa vlasnik je devet tvrtki, čija je osnovna djelatnost poslovanja u poljoprivredno prehrambenom sektoru ia ima 440 zaposlenika. Tvrtke u sklopu Agro invest grupe, među kojima su PPK Valpovo i PPK Orahovica te PD Modriča, svoju djelatnost obavljaju na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Osnovna područja poslovanja su u ratarskoj, stočarskoj i voćarskoj proizvodnji, uz ribnjačarstvo, gdje su tržišni lider u Hrvatskoj, a poslovanje čine i ratarska i stočarska kooperacija, silosno poslovanje, proizvodnja vina, stočne hrane i sjemenarstvo, navodi se na web stranici grupe.

Grupa je lani ostvarila poslovni prihod od 490 milijuna kuna, što je 21,3 posto više nego u 2020. Operativni troškovi iznosili su 352 milijuna kuna i bili su 9,4 posto viši. Neto dobit iznosila  je 71,8 milijuna kuna, što je čak 2 puta više nego u 2020., kada je ostvreno 23,2 milijuna kuna dobiti. 

Ovo je prvo uvrštenje korporativnih obveznica na uređeno tržište Zagrebačke burze d.d. u 2022. godini, ističe se u priopćenju Hanfe.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.