07.06.2022 08:50
KOLICA
ZAGREB, 6. lipnja 2022. (Hina) - Preuzimanjem kutinskog trgovačkog lanca Lonia, trgovački lanac Studenac postao je vodeći maloprodajni lanac po broju prodavaonica u Hrvatskoj, izvijestili su ponedjeljak iz Studenca, najavivši daljnji rast i ubrzanu digitalnu transformaciju poslovanja.

Studenac je nedavno preuzeo kutinsku Loniu s 300 prodavaonica u šest županija i Gradu Zagrebu te s više od 1.400 zaposlenika i tako potvrdio poziciju vodećeg maloprodajnog lanca po broju prodavaonica u Hrvatskoj. U svojoj prodajnoj mreži sada ima više od 1.000 prodavaonica, a kupcima je na usluzi više od 5.500 zaposlenika.

Istovremeno, Studenac nastavlja svoj razvoj pokretanjem centra izvrsnosti Studenac Digital za najnaprednije korištenje analitike i upravljanje podacima, jer je digitalna transformacija strateški smjer kompanije za još jedan korak bliže kupcu i povećanje učinkovitosti poslovanja, istaknuli su iz tog trgovačkog lanca.

Predsjednik Uprave Studenca Michal Senczuk rekao je da su s više od 1.000 prodavaonica prvi maloprodajni lanac u Hrvatskoj koji je došao do te čarobne brojke. "To ujedno znači da smo u posljednje tri godine gotovo utrostručili svoju prodajnu mrežu i sada smo snažno prisutni u gotovo svim županijama diljem Hrvatske i u Zagrebu", kazao je. Napomenuo je i da Studenac ima najveći tržišni udio kada se govori o takozvanom proximity formatu, odnosno malim prodavaonicama koje su kupcima nadohvat ruke i nude sve ono što im je bitno.

"No, u Studencu tu nećemo stati. Nastavit ćemo snažno rasti i to daljnjom ubrzanom digitalnom transformacijom poslovanja koristeći naprednu analitiku i upravljanje podacima u novoosnovanom centru izvrsnosti Studenac Digital u sklopu kojeg će nam se u tim pridružiti podatkovni inženjeri i znanstvenici", najavio je Senczuk.

Inače, Studenac posluje od 1991. godine, a od 2018. je u vlesništvu private equity kompanije Enterprise Investors. Iz kompanije su iznijeli i podatak da je Enterprise Investors fond u Studenac uložio više od 260 milijuna eura od 2018. do danas što uključuje ulaganja u razvoj poslovanja, kapitalna ulaganja i akvizicije, koje su same iznosile više od 120 milijuna eura.

Naime, uz organski rast Studenca, prodajna mreža povećala se za 595 prodavaonica zahvaljujući akvizicijama Istarskih supermarketa, Sonika, Bure i u ovoj godini lanaca Pemo, Kordun, Duravit te sada i lanca Lonia.

Iz Studenca su istaknuli i kako su prisutnost lanca Lonia u Zagrebu i kontinentalnoj regiji prepoznali kao značajnu prednost za daljnji rast kompanije. Stoga odmah počinje poslovna integracija dviju kompanija, a uslijedit će i promjena vizualnog identiteta lanca Lonia i uvođenje brenda Studenac.

No, napominju kako će i sada, kao i u dosadašnjim integracijama, zadržati sve prednosti koje imaju kupci i zaposlenici lanca Lonia, uz nadogradnju na moderne procese, pogodnosti za zaposlenike te ponudu proizvoda i usluga Studenca. S ciljem da ove godine dosegnu pro forma prihode od 500 milijuna eura i uđu u top 6 maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj, Studenac će, kako su najavili, u idućem razdoblju posebnu pažnju usmjeriti na digitalizaciju poslovanja.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.