07.06.2022 08:45
ZAGREB, 6. lipnja 2022. (Hina) - Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je u ponedjeljak javni poziv za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju 9,85 milijuna dionica Petrokemije u državnom vlasništvu, što čini 17,90 posto udjela i to po početnoj cijeni od 31 kunu za dionicu, odnosno ukupno 305,4 milijuna kuna.

Odluka o prodaji tog udjela donesena je na sjednici Upravnog vijeća CERP-a 31. svibnja, kojom se zadužuje CERP da objavi javni poziv za dostavu obvezujućih ponuda za kupnju 9.852.828 dionica Petrokemije, što čini 17,90 posto temeljnog kapitala Petrokemije, koji je u vlasništvu države.

Početna cijena iznosi 31 kunu po dionici, odnosno 305.437.668 kuna za sve dionice Petrokemije koje su predmet prodaje. Pravo na dostavu obvezujuće ponude imaju samo ponuditelji koji otkupe ponudbenu dokumentaciju tijekom javnog prikupljanja ponuda, a trošak preuzimanja ponudbene dokumentacije iznosi 15 tisuća kuna i uplaćuje se na račun CERP-a, navodi se. Tome je  potrebno priložiti dokumente o identitetu, potvrdu o podmirenju poreznog duga koja ne smije bit starija od 30 dana te ponudbeno jamstvo u iznosu od 3,05 milijuna kuna, koje može biti u obliku ponudbene bankarske garancije domaće ili strane banke ili se iznos jamčevine uplaćuje na račun CERP-a.

Rok za podnošenje obvezujućih ponuda je 30 dana od dana objave javnog poziva. Najboljim ponuditeljem smatrat će se onaj koji u obvezujućoj ponudi ponudi najvišu kupovnu cijenu, pod uvjetom da obvezujuća ponuda nije uvjetovana od strane ponuditelja, odnosno mora biti dostavljena bez rezervi.

Ugovor o prodaji i prijenosu dionica s najboljim ponuditeljem sklopit će se u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o odabiru najboljeg ponuditelja, a rok se može produžiti odlukom Upravnog vijeća CERP-a. Najbolji ponuditelj dužan je kupovnu cijenu platiti jednokratno u roku od 15 dana od dana sklapanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica.

Proda li CERP te dionice, time bi izašao iz vlasničke strukture kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva. Naime, većinski vlasnik Petrokemije je tvrtka Terra mineralna gnojiva, čiji su osnivači Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD), koji putem te tvrtke drže 54,52 posto dionica Petrokemije. Drugi najveći dioničar je CERP, s udjelom od 17,9 posto, a slijede Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško koji drži 12,73 posto dionica Petrokemije, potom Janaf 9,09 posto, na skrbničkom računu je 5,45 posto dionica, a sama Petrokemija u trezoru ima 0,08 posto dionica, itd.

Inače, dionice Petrokemije već nekoliko mjeseci ne kotiraju na Zagrebačkoj burzi, a nakon što su dioničari na glavnoj skupštini održanoj krajem veljače ove godine odlučili o povlačenju dionica  kutinske kompanije s uvrštenja na uređenom tržištu. Osim toga, već se neko vrijeme u medijima spekulira o mogućim vlasničkim promjenama u Petrokemiji.

Početkom srpnja prošle godine kutinska je tvrtka putem Zagrebačke burze objavila da je uprava odobrila dubinsko snimanje kompanije "s ciljem pronalaska strateškog partnera većinskog vlasnika, odnosno potencijalnog ulagatelja u društvo Terra mineralna gnojiva". Od tada se spekulira kako je turska grupa Yildirim zainteresirana za Petrokemiju, ali se spominje kako upiti ne dolaze samo iz te grupe.

Inače, Upravno vijeće CERP-a je, uz odluku o prodaji dionica Petrokemije, na sjednici održanoj krajem svibnja odlučilo prodati i 351.880 kompleta novih instrumenata društva Fortenova Group STAK Stichting, nominalne vrijednosti 1,86 milijuna eura.

Početna cijena tog kompleta novih instrumenata koje prodaje CERP je 4,75 milijuna kuna, a cjenovni korak nadmetanja određen je u iznosu od pet tisuća kuna.  Prodaja tog kompleta novih instrumenata Fortenove provest će se javnim nadmetanjem, koje će se održati u roku od 45 dana od objave javnog poziva, najavljuje se u odluci koju je CERP objavio na svojim Internet stranicama.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.