03.06.2022 08:39
ZAGREB, 2. lipnja 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u prvom je tromjesečju porasla za sedam posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi je veća za 16,5 posto, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS). 
Vrijednost novih narudžbi u prvom kvartalu ove godine iznosila je 7,1 milijardu kuna, od čega se 3,7 milijardi odnosi na zgrade, a 3,4 milijarde kuna na ostale građevine. Vrijednost izvršenih građevinskih radova u prvom je tromjesečju iznosila 7,3 milijarde kuna, od čega se 5,1 milijarda odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 2,2 milijarde kuna na radove s podizvođačima. Po podacima DZS-a, vrijednost utrošenoga građevinskog materijala, gotovih proizvoda za ugradnju, goriva i energije u prvom je tromjesečju ove godine iznosila 1,6 milijardi kuna. Statistika za radove obavljene s vlastitim radovima pokazuje da je 51,2 posto radova izvršeno na zgradama, a 48,8 posto na ostalim građevinama (prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi i sl.).Prema vrstama radova, 69,1 posto radova izvedeno je na novogradnjama, a 30,9 posto se odnosi na ostale radove (rekonstrukcije, popravci i održavanje postojećih građevina). 

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.