03.06.2022 08:39
ZAGREB, 2. lipnja 2022. (Hina) - Konzum je radi smanjenja bacanja hrane pokrenuo edukativnu platformu pod nazivom Reciklopedija, kojom daje doprinos u promjeni navika prilikom kupnje, pripreme i čuvanja namirnica jer se u Hrvatskoj, kako upozorava, godišnje baci čak 71 kilogram hrane po stanovniku.
Najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj najavio je u četvrtak da će na svojoj edukativnoj platformi "inspirirati i motivirati" kupce da odgovorno postupaju s hranom. Svima koji na Reciklopediji daju obećanje sebi, budućim generacijama i prirodi da će se odgovornije ponašati prema hrani Konzum će putem e-maila poslati poklon kojim će im pomoći održati obećanje. Pozivaju građane da i sami pokažu kako odbacuju loše navike, a ne hranu dijeljenjem svojih iskustava na društvenim mrežama uz oznaku #reciklopedija, čime mogu motivirati i druge.

Pet najmotiviranijih kupaca Konzum će svaki tjedan nagraditi poklon-karticom u vrijednosti od 500 kuna za kupnju u prodavaonicama, podsjećajući ih pritom na važnost pametne i planirane kupnje. U Konzumu upozoravaju da se u Hrvatskoj godišnje baci čak 71 kilogram hrane po stanovniku, najviše se baca nutritivno najvrjednija hrana, poput voća, povrća, mesa i ribe, a jestivi dio hrane iznosi čak 40 posto ukupne količine bačene hrane. Naglašavaju kako je smanjenje bacanja hrane globalni problem, stoga pokretanjem Reciklopedije nastavljaju s aktivnostima u području smanjenja bacanja hrane i daju doprinos u promjeni navika prilikom kupnje, pripreme i čuvanja namirnica. Kažu kako su radi inspiriranja i motiviranja kupaca da odgovorno postupaju s hranom, u suradnji s Marinom Matijević, pokretačicom inicijative "Ja bolji građanin", kreirali i posebnu internetsku stranicu Reciklopedija akademija s korisnim i praktičnim savjetima koje svi članovi obitelji mogu primijeniti odmah na jednostavan i zabavan način."Reciklopedija je još jedan iskorak Konzuma u području smanjenja bacanja hrane, u kojem već ostavljamo značajan trag doniranjem hrane udrugama diljem Hrvatske zahvaljujući čemu već četvrtu godinu zaredom ponosno nosimo i titulu Najdonatora", istaknula je direktorica Sektora marketinga Konzuma Dunja Delić. Kako bi podignuli svijest kupaca o problemu bacanja hrane i potaknuli ih na promjenu navika te da smanje količinu hrane koju bacaju, Delić kaže da su pripremili konkretne i praktične savjete koje baš svatko može primijeniti te time pozitivno utjecati i na zajednicu i na okoliš. Pozvala je sve da se uključe u pokret pozitivnih promjena uz #reciklopedija kako bismo zajedno smanjili količinu bačene hrane. 

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.