02.06.2022 12:23
Zagreb, 2. lipnja 2022. (Hina)ZAGREB, 2. lipnja 2022. (Hina) - Hrvatski telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska, telekom operatori koji posluju u Hrvatskoj, odlučili su od 1. srpnja povećati cijene nekih svojih usluga, a uglavnom je riječ o mobilnim uslugama, piše u četvrtak Večernji list.

Povećanje cijena telekom usluga, s obzirom na inflatornu atmosferu i pritiske koji su obuzeli tržište, bilo je tek pitanje vremena, navodi dnevnik. Već neko vrijeme, na raznim konferencijama i panelima na kojima su telekomi predstavljali dostignuća moderne tehnologije, poput nove generacije mobilnih mreža 5G ili pak metaverzuma koji će tek uslijediti, čelni ljudi telekom-operatora žalili su se na inflatorne pritiske koji ih pogađaju, posebice na rastuću cijenu električne energije. Stoga ne čudi da su svi, barem u nekom segmentu svojih usluga, odlučili podići cijene. Ono što telekomi mogu činiti pa to i koriste jest da prepakiraju svoju ponudu u nove proizvode ili ponude dodatnu uslugu ili pak naplate neku koju su do sada nudili besplatno. Budući da konkurencija postoji, tržište jest regulirano, a zaštita potrošača uz male napore naposljetku profunkcionira, nisu u poziciji da se igraju s korisnicima i njihovim povjerenjem pa u slučaju poskupljenja tarife ili kada upogone nove naknade, uglavnom nude ‘dodatak’ u obliku nove usluge ili povećanog podatkovnog prometa, dok korisnicima uvijek ostavljaju mogućnost prekida odnosa.

Tako su sada svi operatori prijavili povećanje cijena neke svoje usluge tržišnom regulatoru HAKOM-u. Valja naglasiti da HAKOM nema pravo utjecati na maloprodajne cijene usluga u mobilnim mrežama. Kako pojašnjavaju iz HAKOM-a: “Svaki mobilni operator cijene određuje zasebno, u skladu sa svojom poslovnom politikom, a visina cijena stvar je poslovne odluke svakog od njih. Poskupljenje je moguće jer je to poslovna odluka operatora i/ili zbog uvođenja dodatnog prometa unutar tarife ili uvođenja/izmjene usluge”. Korisnicima preostaje da pomno prouče cijene i ono što se sada za njih dobiva.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.