31.05.2022 11:27
LONDON, 28. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Količine reciklirane plastike u Europi se moraju više nego utrostručiti kako bi sve tvrtke koje proizvode bezalkoholna pića prešle na u potpunosti reciklirane boce, upozorila je japanska kompanija Suntory Beverage and Food. 
Reciklirana plastika (poznate kao rPET) u prosjeku ima 79 posto niži ugljični otisak od čiste plastike iz sirovina, a kompanija procjenjuje da će joj ta promjena uštedjeti oko 36 tisuća tona ugljičnog dioksida godišnje. No Suntory upozorava da će se količina rPET-a kvalitete dostatne za prehrambene proizvode, morati značajno povećati kako bi druge tvrtke učinile isto. Europa proizvodi oko 1,3 milijuna tona rPET-a visoke kvalitete, a to bi se trebalo povećati za 3,56 milijuna tona kako bi sve tvrtke koje proizvode bezalkoholna pića u Europi prešle na u potpunosti reciklirane plastične boce.

Potražnja za visokokvalitetnim rPET-om povećava troškove pa je 39 posto skuplja od čiste plastike istog tipa. "Došlo je do povijesno nedovoljnog ulaganja u britansku infrastrukturu za recikliranje i prikupljanje, što znači da se manje od trećine boca reciklira", rekla je voditeljica odjela za održivost u Suntoryju Liz Nieboer. Kratkoročno, kako bi riješio nestašicu u industriji i ispunio zahtjeve Ujedinjenog Kraljevstva za 30 posto recikliranog materijala u ambalaži, Suntory je uložio u 9000 tona smole koja sadrži 30 posto sadržaja iz inovativnog kemijskog recikliranja. Kemijski proces razgrađuje plastiku na njezine osnovne elemente, dopuštajući da se preoblikuje u novi kvalitetni rPET kao da je netaknuti materijal. Kemijsko recikliranje također će dugoročno biti potrebno, zajedno s tradicionalnijim metodama recikliranja plastike, kako bi se spriječilo da plastika kontaminirana hranom ide na odlagalište ili spaljivanje, sugerira tvrtka.

Suntory je također priopćio da je potrebna akcija kako bi se plastika u Velikoj Britaniji pretvorila u kružni sustav bez otpada. Kompanija Suntory Beverage and Food koja proizvodi brendove Ribena i Lucozade potvrdila je da će sve njene boce od 500 ml, osim čepa i etikete, do kraja godine biti izrađene od 100 posto reciklirane plastike.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.