27.05.2022 12:41
NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.
Krajem travnja Indija je pokrenula svoju Otvorenu mrežu za digitalnu trgovinu (ONDC) budući da vlada pokušava okončati dominaciju američkih tvrtki Amazon.com i Walmart na brzorastućem tržištu internetske trgovine. Vlada procjenjuje da je indijsko tržište internetske trgovine vrijedilo više od 55 milijardi dolara bruto vrijednosti robe u 2021. te de će porasti na 350 milijardi dolara do kraja ovog desetljeća. Izvršni direktor ONDC-a T Koshy rekao je da je Alphabetov Google jedna od mnogih tvrtki o kojima se raspravljalo za suradnju u projektu. Googleovi pregovori prate uspjeh njegovog poslovanje s plaćanjima zbog vladine inicijative za financijske transakcije Unified Payments Interface, rekao je jedan od dva izvora Reutersa. Oba izvora su odbila biti imenovana. Googleova internetska trgovina djeluje isključivo kao skup popisa koji su na mreži te sam ne izvršava nikakve narudžbe ili isporuke, za razliku od Amazona. Glasnogovornik Googlea odbio je komentirati pregovara li kompanija s vladom. No, rekao je kako su usmjereni poticanju malih i srednjih poduzeća da otkriju digitalno i mogućnosti plaćanja Google Payom. Jedan od partnera projekta ONCD je i indijska financijsko tehnološka firma Paytm. Projekt ima za cilj okupiti 30 milijuna prodavača i 10 milijuna trgovaca na mreži te pokriti najmanje 100 gradova do kolovoza.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.