27.05.2022 12:45
LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 
"Zabrinuti smo da Google možda koristi svoju poziciju u oglašivačkoj tehnologiji kako bi favorizirao vlastite usluge na štetu svojih konkurenata, svojih klijenata i na kraju potrošača", rekao je izvršni direktor Uprave za tržišno natjecanje i tržišta (CMA)  Andrea Coscelli. Glasnogovornik Googlea rekao je Reutersu da će tvrtka nastaviti surađivati s CMA-om. Vlade diljem svijeta jačaju regulaciju američkih tehnoloških divova koji su postali još moćniji tijekom pandemije covida-19. Na globalnoj razini postoji više istraga o njihovim tržišnim pozicijama, uključujući SAD i EU. Velika Britanija prošle je godine uvela novi režim tržišnog natjecanja kako bi spriječila Google i Facebook da iskoriste svoju dominaciju s ciljem izbacivanja manjih tvrtki iz igre te dovođenja kupaca u nepovoljan položaj. Tim je potezom stvorena posebna jedinica za digitalna tržišta u sklopu CMA-e a koja bi mogla imati ovlasti suspendirati, blokirati i poništiti odluke koje donose tehnološke kompanije te potom izricati financijske kazne za nepoštivanje pravila. Kompanijama je rečeno da moraju biti transparentnije o tome kako koriste podatke o potrošačima.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.