24.05.2022 12:47
FRANKFURT, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa podnio je zajedničku ponudu sa švicarskim brodogradilištima MSC za kupnju kontrolnog udjela u ITA Airwaysu, nasljedniku bivše talijanske zrakoplovne kompanije Alitalia.
Licitacija je završila u ponedjeljak, a zajednička ponuda Lufthanse smatra se vrlo konkurentnom, iako nije objavljeno je li bilo još ponuda. Ranije su analitičari u toj industriji kao vjerojatne ponuđače spominjali američkog zrakoplovnog investitora Indiga, francusko-nizozemskog zrakoplovnog prijevoznika Air France-KLM i američkog avioprijevoznika Deltu. Talijanska vlada renacionalizirala je Alitaliu na početku pandemije covida 19, reorganizirajući posrnulu zračnu tvrtku u ITA Airways. Rim sada ponovno nastoji privatizirati restrukturiranu tvrtku, iako je priopćio da će nastojati zadržati manjinski udio.

Talijanski ministar financija Daniele Franco rekao je da želi da se sporazum završi do kraja lipnja. Italija je Lufthansino najvažnije inozemno tržište, a prošle integracije Austrian i Brussels Airlinesa, te Swissaira također bi mogle biti model za njezine namjere u ITA-i.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.