23.05.2022 12:25
ZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Crikvenička hotelijerska tvrtka Jadran očekuje ove sezone nastavak dobrih poslovnih rezultata, čemu će pridonijeti i ostvarenje investicijskih zahvata početih prije pandemije, ističe član Uprave Jadrana Ivan Safundžić, koji će s članom Uprave Miroslavom Pelkom voditi tu tvrtku nakon odlaska predsjednika Gorana Fabrisa. 
Naime, iz Jadrana su u ponedjeljak izvijestili da dosadašnji predsjednik Uprave Fabris odlazi s te pozicije nakon isteka četverogodišnjeg mandata, a tvrtku nastavljaju voditi članovi uprave Safundžić i Pelko, koji kao direktor preuzima i upravljanje Clubom Adriatic d.o.o. iz Baškog Polja, tvrtke koja posluje u sastavu Jadrana. Rezultat je to, kako navode, dogovora Nadzornog odbora tvrtke i menadžera (Fabrisa), koji je 2018. preuzeo rukovođenje Jadranom, nakon što su u vlasništvo crikveničke tvrtke stupila dva obvezna mirovinska fonda - PBZ Croatia osiguranje obvezni mirovinski fond i Erste obvezni mirovinski fond.

Fabris je u priopčenju istaknuo da je tvrtka u njegovom četverogodišnjem mandatu gotovo udvostručila prihode i pokrenula značajan investicijski ciklus na podizanju kvalitete smještajnih kapaciteta te uvođenju novih sadržaja za bolju konkurentnost. "Ponosni smo na postignute rezultate, a i unatoč otežanim uvjetima poslovanja u protekle dvije godine zbog epidemiološke situacije s koronom, koja je pogodila turističku industriju možda i najviše od svih djelatnosti, Jadran d.d. je postigao vrlo dobre poslovne rezultate", ocjena je Fabrisa. Iz Jadrana to potkrepljuju i rezultatima istraživanja i analize opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvo te nekih konzultantskih tvrtki, prema kojima je grupacija Jadran 2021. nadmašila prihode iz rekordne 2019. za 24 posto, što tu tvrtku svrstava u red najuspješnijih domaće turističke industrije, posebno imajući u vidu da je većina drugih kompanija ostvarila prihode između 60 i 95 posto u odnosu na iznimno uspješnu 2019. godinu. "I financijska učinkovitost je bila na rekordnoj razini među domaćim tvrtkama u oba segmenta, prihodima i dobiti prije kamata i poreza. EBITDA je u odnosu na vrijeme od prije dvije godine u 2021. porasla za 14 posto, što je i najviše od svih konkurenata koji su lani zabilježili prosječno 6,1 posto", ističu iz Jadrana.

Safundžić poručuje da Jadran nastavlja s intenzivnim pripremama za glavnu turističku sezonu te vjeruju da će nastaviti trend dobrih poslovnih rezultata iz prijašnjih godina. "Tome će doprinijeti i ostvarenje investicijskih zahvata u mnogim našim objektima početih prije razdoblja epidemije koja nas je usporila u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Očekujemo dobre rezultate od sezone, bez obzira što se u bitku za turiste intenzivno uključuju i pripremaju i druge konkurentske zemlje", zaključio je Safundić.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.