20.05.2022 13:00
ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

Dobit prije oporezivanja u 2021. je veća za 74 posto u odnosu na 2020. godinu i iznosila je 7,1 milijun kuna, a ukupni su prihodi povećani za 24 posto, na 150 milijuna kuna. Zaradu je tvrtka najvećim dijelom uložila u proširenje proizvodnje i prodajnog prostora te digitalnu i zelenu tranziciju, navodi se u priopćenju. "Uložili smo u digitalizaciju i obnovu strojnog parka više od 20 milijuna kuna. Izgradili smo nešto više od 1.000 novih četvornih metara skladišnog prostora uz centralnu proizvodnju, a uz obnovu prodajnih prostora u centrima u Zagrebu, Varaždinu i Zadru, širimo se na još jednu jadransku destinaciju gradnjom novog centra", istaknuo je direktor Iverpana Mladen Jambrović. Također je dodao kako nastavljaju s ulaganjima u zelenu tranziciju te su nedavno potpisali ugovor za izgradnju solarne elektrane vrijedne oko 1,5 milijuna kuna. Uprava tvrtke, kako je kazao, jako je zadovoljna poslovnim rezultatima s obzirom na sve probleme s kojima se poduzetnici suočavaju u protekle dvije godine.

Kao najveće izazove u poslovanju koji su se nastavili i u ovoj godini izdvojili su poremećaj u lancu nabave, rast transportnih troškova i produljenje rokova. U takvim okolnostima, kako su naveli, teško je bilo što planirati dok s jedne strane postoji velika potražnja na tržištu, a s druge manjak sirovine. Situaciju je, kažu, dodatno pogoršao i rat u Ukrajini koja je bila veliki izvor sirovina za razne branše u Europi - u kemijskoj industriji, industriji papira, drvnoj industriji, industriji građevnog materijala itd. Kad je riječ o povećanju troškova poslovanja, iz Iverpana napominju kako su oni lani u prosjeku iznosili oko 22 posto. Samo za zaposlene povećanje troška bilo je 18 posto, odnosno oko 3,7 milijuna kuna više nego u 2020. godini. Tvrtka i ove godine u prva dva mjeseca bilježi rast prodaje i prometa i to otprilike 28 posto. Dijelom je to, kako navode, rezultat potaknut rastom cijena, ali dijelom i fizičkim obujmom prodaje.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.