13.05.2022 10:24
ZAGREB, 12. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatska gospdarska komora (HGK) u suradnji s finskom kompanijom Nokia uskoro pokreće 5G Akademiju, u sklopu koje će organizirati i 5G radionice za tvrtke, najavila je u četvrtak voditeljica Odjela za industriju HGK Tajana Kesić Šapić u sklopu zagrebačkog predavanja Nokijine stručnjakinje Leslie Shannon. 
Radionice za tvrtke o 5G-u održavat će se virtualno, a Kesić Šapić je istaknula da će polaznici saznati više o tome što 5G čini jedinstvenom mrežom u podršci procesu digitalizacije različitih gospodarskih grana i koji su temelji provedbe transformacije. "Radionice su namijenjene tvrtkama iz svih gospodarskih grana, a cilj je omogućiti im alate za provedbu uspješne digitalne transformacije u svojim poslovnim procesima", poručila je Šapić, najavljujući i prvu radionicu za 24. svibnja, na kojoj će predavači iz Nokije i HAKOM-a objasniti ključne prednosti 5G-a i razlike u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža. Povodom toga, iz HGK iznose i da je 5G tehnologija okosnica 4. industrijske revolucije te da i Hrvatskoj kao i drugdje u svijetu donosi "revolucionarne promjene" u mnogim sektorima, kao i da će, po procjenama, razvoj i implementacija 5G-a rezultirati s 2,3 milijuna novih poslova u zemljama EU, dok bi na globalnoj razini 5G trebao pridonijeti rastu globalnog BDP-a za 4 bilijuna američkih dolara do 2030.

Osvrnuvši se na predavanje globalne Nokijine stručnjakinje Leslie Shannon, koje je u četvrtak u zagrebačkom prostoru HUB365 okupilo poduzetnike iz raznih sektora, od IT-a i telekoma do energetike i obrazovanja, kao i iz državne uprave, iz HGK prenose da je naznačila važnost novih tehnologija, 5G-a, mrežnih arhitektura, vizualne analitike, upravljanja robotima i dronovima, AR/VR/XR-a te metaverzuma. "Prava 5G revolucija je stabilnost u povezanosti putem 5G mreže, koja je dovoljno stabilna i brza da može podržati napredne tehnološke procedure u pravom vremenu", poručila je Shannon.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.