10.05.2022 10:41
BERLIN, 9. svibnja 2022. (Hina) - I nakon ukidanja obveze poslodavaca da zaposlenima ponude mogućnost rada od kuće, još uvijek četvrtina zaposlenih kod kojih je ovaj oblik rada moguć koristi tu mogućnost, priopćeno je u ponedjeljak.
"Očito su se mnoga poduzeća trajno prilagodila fleksibilnijim modelima rada", kaže Jean-Victor Alipur iz Ifo Instituta u Muenchenu (Leibnitz institut za gospodarska istraživanja). Prema ispitivanju koje proveo ovaj institut u travnju je 24,9 posto zaposlenih radilo od kuće što je nešto manje od ožujka kada je ovu mogućnost koristilo 27,6 posto. Obveza poslodavaca da zaposlenima kod kojih je to moguće ponudi rad od kuće, što je bila jedna od protupandemijskih mjera, istekla je 20. ožujka. Ifo polazi od toga da je kod 56 posto radnih mjesta u Njemačkoj moguć rad od kuće. Postotak onih koji rade od kuće je od ukidanja obveze najviše pao u proizvodnim sektorima a najviši je u uslužnim djelatnostima te posebice IT sektoru gdje je u travnju 72,3 posto zaposlenih radilo iz kućnog ureda.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.