10.05.2022 10:45
STOCKHOLM, 9. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Grupa Ingka, vlasnica lanca trgovina namještaja IKEA, objavila je da će do kraja godine uložiti tri milijarde eura u nove i postojeće trgovine koje bi trebale preuzeti ulogu distribucijskih centara za elektronsku trgovinu. 
Kompanija će novac ulagati u sve regije, iako će otprilike trećina biti namijenjena londonskom tržištu, probnom poligonu za nove formate trgovina i za logističke postavke, rekao je za Reuters Tolga Oncu voditelj maloprodaje u Ingka grup, vlasnici većine IKEA-inih trgovina. "Većina će biti namijenjena našim postojećim trgovinama, budući da govorimo o transformaciji, prenamjeni četvornih metara", objasnio je Oncu. Ingka se proteklih godina prilagodila uzletu internetske kupovine razvojem manjih trgovina, izmjenama web stranice i uvođenjem nove aplikacije i digitalnih usluga, poput alata za daljinsko planiranje. "Smatramo da moramo nadoknaditi zaostatak u organizaciji našeg poslovanja i shvatili smo da uključivanjem trgovina u završne krakove naše mreže i u realizaciju planova uređenja možemo stvoriti situaciju u kojoj će svi biti na dobitku," rekao je Oncu.

Dostava internetskih narudžbi iz skladišta obližnjih trgovina na gradskim periferijama skratit će rok dostave i sniziti njezinu cijenu, uz nižu emisiju ugljika u usporedbi s dostavom iz logističkih centara, dodao je čelnik Ingka grupe. "Zašto gradnju središnjih skladišnih kapaciteta za online kupnju ne bismo zamijenili dopremom namještaja iz naših prodajnih prostora?", objasnio je logiku preređenja. Veliki dio ulaganja bit će usmjeren na automatizaciju skladišta u postojećim trgovinama, dodao je Oncu. Plan se vremenski poklopio s pojačanim oprezom mnogih tvrtki u okruženju geopolitičkih napetosti, visoke inflacije i oslabljenog povjerenja potrošača. No, Oncu smatra da je pravo vrijeme za takav korak, kada je IKEA u pitanju. "Slažem se da su izgledi (za osobnu potrošnju općenito) pomalo tmurni. To znači da će kupci tražiti još veće uštede na novcu i vremenu, da će tražiti cjenovno dostupna rješenja, uz dobru kvalitetu, funkciju, dizajn i održivost", ustvrdio je. Tijekom pandemije IKEA je bilježila najveću potražnju za namještajem otkada je osnovana jer su ljudi više vremena provodili kod kuće. U posljednje tri fiskalne godine Ingka je uložila oko 2,1 milijardu eura u nove i postojeće trgovine na 32 tržišta na kojima posluje. Dio najnovijeg ulaganja bit će fokusiran i na otvaranje novih standardnih trgovina u Rumunjskoj, Kini i Indiji, ali i novih trgovina u gradskim središtima i studija za planiranje na tržištima Kanade, Danske, Italije, Indije, SAD-a i drugih zemalja.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.