06.05.2022 10:00
BERLIN, 5. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Europska internetska trgovina odjeće Zalando izvijestila je u četvrtak da je u prvom tromjesečju poslovala s gubitkom budući da su se kupci nakon ukidanja pandemijskih ograničenja počeli vraćati u fizičke trgovine. 
Zalando je prva tri ovogodišnja mjeseca zaključio s neto gubitkom od 61,3 milijuna eura. U istom prošlogodišnjem tromjesečju zabilježio je neto dobit od 34,5 milijuna eura. Prihod je pao 1,2 posto, na 2,2 milijarde eura, što u kompaniji objašnjavaju, između ostalog, iznimno visokom poredbenom osnovicom u prošloj godini kada su mnoge europske zemlje bile u lockdownu. U protekle dvije godine kompanija je znatno profitirala od strogih pandemijskih ograničenja, budući da su potrošači uobičajenu kupovinu prebacili na internet. No, ograničenja se postupno ukidaju i ljudi su se počeli vraćati u fizičke trgovine.

Na rezultate Zalanda utjecalo je i pogoršano raspoloženje među potrošačima u prvom redu zbog visoke inflacije, a rat u Ukrajini dodatno je ubrzao rast cijena, napominju. „Naši poslovni temelji su jaki i poduzimamo korake kako bismo poboljšali naše rezultate", rekao je izvršni direktor Robert Gentz. Kompanija je najavila gradnju novih logističkih centara i ulazak na tržište Mađarske i Rumunjske. U Hrvatskoj posluju od prošle godine. Uprava je potvrdila prognoze za tekuću godinu, napomenuvši ipak da će vjerojatno dosegnuti tek donji dio dio raspona. Očekuju povećanje bruto vrijednosti prodaje za 12 do 15 do 23 posto, na 16,6 do 17,6 milijardi eura. Prihod bi trebao porasti 12 do 19 posto, na 11,6 do 12,3 milijarde eura.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.