06.05.2022 10:03
svjetlo
ZAGREB, 6. svibnja 2022. (Hina) - Žito grupa i E.ON Solar, tvrtka iz sastava grupe E.ON Hrvatska, ugovorili su izgradnju solarne elektrane na lokaciji Tvornice ulja Čepin uz očekivane uštede 2,6 gigavatsata na godinu, čije puštanje u pogon se očekuje tijekom lipnja, izvijestili su u petak iz te dvije tvrtke ne navodeći vrijednost investicije.

Nova solarna elektrana, uz sedam koje Žito već ima, nastavak je održive energetske i ekološke strategije grupe, kaže se u priopćenju. Fotonaponske elektrane smanjenju količinu energije koju treba kupovati za pojedine lokacije, čime se utječe na trošak proizvodnje te naposljetku i na CO2 otisak, budući da Žito grupa čini 0,3 posto ukupne potrošnje električne energije Republike Hrvatske, dodaje se. "Strategiju ulaganja u fotonaponske elektrane donijeli smo prije dvije godine i od tada se intenzivno razvijaju projekti, a trenutno ih je 20-ak u raznim fazama", kazao je član Uprave Žito grupe Jozo Ljubičić. Do sada je, kako je naveo, u rad pušteno sedam fotonaponskih elektrana ukupne snage 2,3 megavata, a nova u Tvornici ulja Čepin od dva megavata bit će najveća u grupi. Kroz svoja četiri bioplinska postrojenja godišnje Žito od organskih ostataka s farmi i ratarske proizvodnje proizvede 43 gigavata električne energije što premašuje ukupnu potrošnju električne energije svih članica Žito grupe zajedno, a do kraja 2025. proizvodnja energije bi trebala biti dvostruko veća od potrošnje. Činjenica da Žito proizvede više električne energije no što potroši, svrstava ga u sam vrh ekološki odgovornih kompanija u Hrvatskoj, istaknuli su iz te tvrtke.

Direktor i član Uprave E.ON Solara Jurica Gregurić je kazao kako suradnja sa Žitom predstavlja zaokruženu održivu energetsku priču uz kupca koji je odavno prepoznao važnost ulaganja u obnovljive izvore energije kako bi postigao energetsku samodostatnost koja je dobila na važnosti u svjetlu energetske krize. "Iako projekt predstavlja određenu kompleksnost u pogledu projektiranja i postavljanja imajući na umu da je dio elektrane na zemlji, a dio na krovovima zahvaljujući iskustvu i stručnosti naših inženjera uspjeli smo i ovaj projekt privesti kraju", istaknuo je. Žito grupa je vodeća poljoprivredna i prehrambena grupa u Slavoniji koja trenutno ima više od 1.350 zaposlenih. Pokriva sektore ratarstva, svinjogojstva, govedarstva, peradarstva, trgovanja i kooperacije, industrije, silosnih kapaciteta i obnovljive energije.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.