06.05.2022 09:40
PARIZ, 5. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Europski proizvođač zrakoplova Airbus izvijestio je o snažnom rastu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju zahvaljujući oporavku potražnje od koronakrize i najavio povećanje proizvodnje koja bi do kraja godine trebala nadmašiti pretpandemijsku razinu. 
Prihod najvećeg proizvođača zrakoplova u svijetu porastao je u prva tri ovogodišnja mjeseca 15 posto, na 12 milijardi eura. Prilagođena operativna dobit poskočila je 82 posto, na 1,26 milijardi eura, zahvaljujući izmijenjenom izračunu troškova servisiranja mirovinskih obaveza, koji je kompaniji donio 400 milijuna eura. Sankcije Rusiji uzele su ipak svoj danak, koji je iznosio oko 200 milijuna eura, dodaju. Neto dobit više je nego utrostručena u prvom tromjesečju, na 1,2 milijarde eura. "Rezultati u prvom kvartalu odražavaju solidnu izvedbu u našem poslovanju s komercijalnim zrakoplovima, helikopterima i obrambenim letjelicama", naglasio je izvršni direktor Guillaume Faury u izvješću objavljenom u srijedu.

Kompanija je u razdoblju od siječnja do ožujka isporučila 142 komercijalna zrakoplova, a bruto narudžbe porasle su s prošlogodišnjih 39 na 253 naručene letjelice. Kada se isključe otkazani poslovi, naručeno ih je 83.Skupina bi u ovoj godini po Fauryju trebala isporučiti oko 720 komercijalnih zrakoplova, kao što su i planirali. "Naše su smjernice za 2022. nepromijenjene, iako je profil rizika u ostatku godine izazovniji zbog složenog geopolitičkog i gospodarskog okruženja", napomenuo je direktor Airbusa. Od ljeta iduće godine kompanija planira proizvoditi 65 zrakoplova mjesečno i time nadmašiti pretpandemijsku razinu.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.