05.05.2022 09:55
ZAGREB, 4. svibnja 2022. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u srijedu je odobrilo Dalekovodu pojednostavljeni prospekt u vezi s uvrštenjem 41 milijun dionica, ukupnog nominalnog iznosa 410 milijuna kuna na Zagrebačku burzu. 
Kako se navodi u priopćenju regulatorne agencije, uvidom u sadržaj pojednostavljenog prospekta u vezi s uvrštenjem dionica na uređeno tržište, utvrđeno je da je izrađen u skladu s odredbama prospektne regulative. Podsjetimo, Dalekovod je početkom godine uspješnom dokapitalizacijom u visini od 410 milijuna kuna završio proces financijskog restrukturiranja i predstečajnu nagodbu. U dokapitalizaciji je upisano 41.000.000 novih redovnih dionica pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna, čime je temeljni kapital povećan na 412.471.930 kuna. Dokapitalizacija je provedena u cijelosti uplatom u novcu, a u njoj su sudjelovali društvo Napredna energetska rješenja d.o.o., mirovinski fondovi te institucionalni investitori. Društvo Napredna energetska rješenja, čiji su osnivači Končar-Ulaganja i Construction Line Limited, uplatilo je 310 milijuna kuna i upisalo 31 milijun novih redovnih dionica Dalekovoda. To društvo tako je postalo većinski vlasnik Dalekovoda, s udjelom iznad 75 posto. 

Odobrenje Intercapital Asset Managementu za pripajanje obvezničkih podfondova

Između ostalog, Upravno vijeće Hanfe dalo je u srijedu i odobrenje investicijskom društvu Intercapital Asset Management d.o.o za pripajanje podfonda lnterCapital Global Bond podfondu InterCapital Bond, koji su oba podfondovi Krovnog otvorenog investicijskog fonda s javnom ponudom (UCITS) InterCapital. Kao osnovni razlog pripajanja navodi se povećanje troškovne i operativne učinkovitosti u upravljanju imovinom, budući da oba podfonda ulaze u istu kategoriju obvezničkih fondova te imaju sličnu investicijsku strategiju, a valuta oba fonda je euro. Društvo je procijenilo da će pripajanjem podfondova izbjeći troškovne i operativne neučinkovitosti, pri čemu ulagatelji neće imati nikakav dodatan trošak te će imati i nižu naknadu za upravljanje, zaključuje se u priopćenju.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.