05.05.2022 10:00
OSLO, 4. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Norveški energetski div Equinor izvijestio je u srijedu da mu je dobit u prvom tromjesečju više nego učetverostručena, odražavajući skok cijena plina u Europi u razdoblju niskih zaliha i ograničene opskrbe zbog rata u Ukrajini.

Prilagođena dobit prije poreza u prvom je tromjesečju više nego učetverostručena, na 18 milijardi dolara. Ukupni je prihod više nego udvostručen, na 36 milijardi dolara. Prodaja prirodnog plina sada je najprofitabilniji posao Equinora, zasjenivši naftu, tradicionalno glavni izvor prihoda, zahvaljujući nastojanjima Europe da napuni ispražnjena skladišta jer bi zbog rata u Ukrajini mogla izgubiti pristup ruskom plinu. Prosječna fakturirana prodajna cijena prirodnog plina u Europi bila je u prva tri ovogodišnja mjeseca 345 posto viša nego u prvom tromjesečju 2021. zbog niskih zaliha, velike potražnje i ograničene ponude, objavila je norveška tvrtka.

"Optimizirali smo proizvodnju plina kako bismo povećali isporuke, a Hammerfest LNG trebao bi biti pokrenut 17. svibnja, nakon sigurnosnih provjera", rekao je izvršni direktor Anders Opedal, misleći na plinsko postrojenje na Arktiku zatvoreno nakon požara u 2020. godini. Kompanija je potvrdila plan o povlačenju iz Rusije, otpisavši u prvom tromjesečju imovinu u vrijednosti 1,1 milijardu dolara i obustavivši nabavu."Equinor je prestao trgovati ruskom naftom. To znači da Equinor više neće sklapati nove trgovačke poslove ni dogovarati prijevoz nafte i derivata iz Rusije", ističu u priopćenju.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.