04.05.2022 10:26
Kreditne rejting agencije
ZAGREB, 3. svibnja 2022. (Hina) - IT tvrtka M+ u prvom tromjesečju je ostvarila 297 milijuna kuna prihoda ili 50 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, dok je EBITDA rasla za 35,3 posto, na 46 milijuna kuna, izvijestili su u utorak iz M+ grupe, koja u 2022. očekuje prihod iznad milijardu kuna.

Rast prihoda u prvom tromjesečju u M+ povezuju s organskim rastom i akvizicijom većinskog udjela u njemačkoj kompaniji Invitel i njenim podružnicama, a iznose i rezultate poslovanja za 2021., koju su završili sa 794 milijuna kuna prihoda ili 12 posto više nego 2020. godine. EBITDA je u 2021. porasla na 150 milijuna kuna, i to sa 127 milijuna kuna koliko je bila u 2020., iznose na upit iz te tvrtke.

"Poslovanje u 2021. obilježio je snažan organski rast koji se nastavio i u prvom tromjesečju 2022., značajno pojačan akvizicijom Invitela sa sjedištem u Njemačkoj. Sinergijom i integracijom nove članice, u tekućoj godini planiramo dodatno ojačati volumen poslovanja, a Njemačka će postati naše najveće pojedinačno tržište prema prihodima, što je ujedno i željeni ishod naše strategije pozicioniranja za njemačko govorno područje", naglašava uz rezultate predsjednik Uprave M+ Grupe Darko Horvat. Važnim događajem u 2021. označava i njihovu, kako kaže, uspješnu sekundarnu ponudu dionica, koja je pokazala da je domaće tržište kapitala spremno uložiti u kvalitetne vrijednosnice te vjeruje da će rezultatima i rješenjima i dalje biti prisutni na tom tržištu kroz "zanimljiva izdanja". "Zbrojeni rezultati poslovanja M+ Grupe i nove akvizicije Invitela za proteklu godinu govore nam da u 2022. možemo očekivati više od milijardu kuna prihoda", poručio je Horvat. Iz te Grupe napominju i da trenutno provode statusno restrukturiranje svojih operativnih kompanija pod brendom M+, a s ciljem objedinjavanja segmenta na međunarodnoj razini pod zajedničkim brend nazivom M+ Group. Prošle su godine (2021.) proveli i akviziciju preostalih 49 posto poslovnih udjela u beogradskoj Trizmi, čime je M+ Grupa postala jedini vlasnik, a i dalje razmatraju više potencijalnih akvizicija, čijom bi se realizacijom ojačali položaj na tržištima zapadne Europe, dodaju iz M+. Napominju i da imaju novih klijenata iz sektora obnovljivih izvora energije, upravljanja ugljičnim emisijama i energetske tranzicije, te da su se vezali i uz industrije budućnosti.

M+ Grupa je hrvatska kompanija u vlasništvu privatnih ulagača, svih obveznih mirovinskih fondova u Hrvatskoj, više dobrovoljnih mirovinskih i privatnih investicijskih fondova te Mid Europa Partnersa, vodećeg investicijskog fonda za ulaganja u središnju i istočnu Europu sa sjedištem u Londonu. Kao vodeći europski pružatelj BPTO usluga (Business Process and Technology Outsourcing – eksternalizacija poslovnih procesa i tehnologije), sa sjedištem u Zagrebu, M+ Grupa operativno posluje u dvanaest zemalja, gdje zapošljava oko 11 tisuća ljudi. Uz Hrvatsku, rade i u Njemačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Turskoj, Gruziji, Rumunjskoj, Mađarskoj, Španjolskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, a iz te tvrtke ističu i da su tijekom proteklih pet godina realizirali 15 akvizicija i osigurali diverzificiran portfelj klijenata koje čine vodeći europski i svjetski telekomi, financijske, tehnološke, energetske, logističke i kompanije za elektroničku trgovinu te kompanije u sektoru robe široke potrošnje.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.