04.05.2022 10:02
ZAGREB, 3. svibnja 2022. (Hina) - Domaćoj IT grupaciji i regionalnom distributeru IT i druge opreme i uređaja M SAN-u u 2021. ukupni prihodi porasli su za 1,4 posto u odnosu na 2020. ili na nešto više od 2,7 milijarde kuna, dok je dobit porasla 121 posto, na više od 46,6 milijuna kuna, podaci su iz izvješća M SAN-a na Zagrebačkoj burzi (ZSE).

Porast ukupnih prihoda u 2021. pratio je i blagi porast ukupnih rashoda, za 0,6 posto, na 2,6 milijardi kuna. Komentirajući prošlu godinu, predsjednik Uprave M SAN Grupe Miroslav Huzjak napominje da je na rezultate utjecala pandemija covida-19 jer su se zbog povećanog obima rada od kuće pojavile potrebe za proizvodima i dodatnom opremom uz istodobni nastavak problema u dobavi kod svih ključnih principala uzrokovani poteškoćama u proizvodnji, nedostatku ključnih komponenti i nedovoljnim transportnim kapacitetima. Huzjak naglašava da je unatoč svim izazovima grupa u 2021. ostvarila više od 2,7 milijardi kuna prihoda te da su najviši u povijesti, što je pratio i rast vrijednosti svih pokazatelja profitabilnosti na godišnjoj razini. Pritom iznosi da je normalizirana EBITDA porasla za 34,1 posto u odnosu na 2020. te da su zahvaljujući kvalitetnim ugovorima s vodećim svjetskim principalima te izvrsnoj logistici uspjeli osigurati dovoljnu količinu robe za potrebe svojih partnera.

U 2021. nastavili su i s razvojem vlastitog brenda te su pojačali izvoz na tržišta izvan regije, a Huzjak podsjeća i da su u srpnju 2021. "uspješno  izašli na tržište kapitala izdavanjem korporativne obveznice u iznosu 200 milijuna kuna, koje je investicijska javnost dočekala s entuzijazmom te je potražnja investitora značajno premašila ciljani iznos izdanja". U izvješću za 2021. iz M SAN Grupe ističu da su po segmentima (divizijama) poslovanja najveći rast u odnosu na 2020. od 32 posto ostvarili u segmentu gaminga, koji se i globalno snažno razvija. I segment Vivaxa (vlastitog proizvodnog brenda uređaja) u 2021. je povećao prihode, za 15,1 posto, na 488 milijuna kuna, pri čemu su se prihodi povećali od klima uređaja, malih kućanskih aparata i bijele tehnike, dok je od TV-a pao, što objašnjavaju značajnim poskupljenjem LED ekrana (s povećanjem nabavne cijene više od 60 posto).

M SAN Grupa vodeći je distributer informatičkih proizvoda i potrošačke elektronike više od 60 najuglednijih svjetskih proizvođača te više od 15.000 proizvoda, a osim u Hrvatskoj posluje i u regiji (Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija) gdje ukupno ima više od 6.300 partnera i više od 800 zaposlenih (krajem 2021.). U 2022. očekuje daljnji rast poslovanja na domaćem i vanjskim tržištima, smatrajući da će investicije u digitalizaciju, koje su dijelom financirane iz EU-a, doprinijeti ulaganjima u IT opremu i infrastrukturu.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.