03.05.2022 09:56
KARLSRUHE, 2. svibnja 2022. (Hina/dpa) – Njemački proizvođač autobusa Daimler Buses objavio je u ponedjeljak da će od 2030. godine u Europi prodavati samo potpuno električne gradske autobuse. 
"Ulaganja fokusiramo na segment potpuno električnih gradskih autobusa u Europi od kraja desetljeća", rekao je u ponedjeljak Till Oberwörder, voditelj ogranka za autobuse u Daimler Trucku uoči skupa o e-mobilnosti u Mannheimu. U 2018. Daimler Buses lansirao je potpuno električni gradski autobus "e Citaro". Oberwörder je rekao da je zadovoljan uvođenjem tog modela, napomenuvši da ih je trenutno na europskim cestama više od 600.

Daimler Buses prodao je u prošloj godini 18.736 autobusa, ali nisu željeli otkriti udio onih električnih. Udio autobusa koji kao pogonsko gorivo koriste struju još je uvijek nizak. Prema podacima Udruge njemačkih transportnih tvrtki, prošle je jeseni od 35.000 autobusa na njemačkim cestama njih 1.200 bilo električno. Nije dovoljno proizvesti električni autobus, treba promijeniti i infrastrukturu, naglasio je Oberwörder. "Treba prilagoditi i spremišta i razmotriti punjenje i servisne radionice", rekao je. Njegova tvrtka stoga nudi kompletan paket, "E-sustav", kako ga naziva Oberwörder. No, Daimler Truck još uvijek razvija i konvencionalna vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, koja više zagađuju okoliš, uključujući i autobuse.

Na području e-mobilnosti gradski su autobusi segment s najvećim stopama rasta, navodi čelnik Daimler Busesa.

googleZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina. 

LONDON, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Britanski WPP, najveća svjetska tvrtka za oglašavanje, izvijestio je da je kupio njujoršku marketinšku agenciju Obviously koja se u promotivnim kampanjama oslanja na influencere. 

BERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.