03.05.2022 10:00
onlineshopping
BRUXELLES, 2. svibnja 2022. (Hina) - Europska komisija je u ponedjeljak optužila Apple da zlorabi svoj dominantni položaj na tržištu u beskontaktnom plaćanju, onemogućujući svojim konkurentima pristup bežičnoj tehnologiji NFC, koja omogućava komunikaciju između mobilnog uređaja i terminala za plaćanje u trgovini.

U lipnju 2020. Komisija je otvorila istragu o tome krši li Apple pravila tržišnog natjecanja u vezi sa svojom mobilnom aplikacijom za plaćanje Apple Pay. U preliminarnom izvješću Komisija navodi da je utvrđena zlouporaba dominantnog položaja na tržištu. Komisija zasad nije ništa poduzela protiv Applea, dok se ne potvrde nalazi iz preliminarnih zaključaka. Korisnici Appleovih uređaja, mobitela i pametnih satova, mogu plaćati beskontaktno samo preko aplikacije Apple Pay, čime se onemogućuje konkurentske aplikacije. Apple je na svojim uređajima onemogućio konkurentske aplikacije za plaćanje u pristupu tehnologiji NFC, preko koje se uspostavlja veza između mobilnog uređaja i POS terminala te su oni prisiljeni koristiti samo Appleovu aplikaciju za plaćanje.

“Isključivanjem drugih iz igre Apple je nepošteno zaštitio svoj Apple Pay novčanik od konkurencije. Ako se to pokaže točnim, to ponašanje odgovora zlouporabi dominantne pozicije, što je nezakonito prema našim pravilima”, ističe Komisije. Razvoj aplikacija za mobilno plaćanje prilično je skupa investicija i može biti isplativa samo ako ima pristup klijentima i Applea i Androida.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.