02.05.2022 10:03
ZAGREB, 29. travnja 2022. (Hina) - Hrvatski studio za razvoj videoigara Gamechuck i Novi sindikat u petak su potpisali prvi kolektivni ugovor (KU) u gaming industriji u Hrvatskoj, kojim je dogovoreno skraćeno radne vrijeme, veći broj slobodnih dana i 10 posto udjela u dobiti za radnike Gamechucka.
Tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš istaknuo je kako je potpisani KU rezultat obostrane želje za reguliranjem radnih odnosa i izrazio zadovoljstvo što je postignut dogovor u grani gdje dosad nije bilo kolektivnih ugovora. ''Osim toga, otvorili smo neke pozitivne prakse kao što je 'profit sharing' - mogućnost da se 10 posto ostvarenog neto profita podijeli natrag radnicima. Ove će godine to iznositi 1000 kuna. To je možda malo, ali motivira radnike da svojim zalaganjem omoguće tvrtki iduće godine veći profit'', kaže Kiš. Riječ je o praksi do sada nezabilježenoj u Hrvatskoj, pogotovo u privatnim tvrtkama gdje je teško uopće sklopiti KU. ''Kad bi profit sharing bio u prisutan u većem broju tvrtki, bi li naši ljudi radili poslove u Njemačkoj i Irskoj ili bi možda ostali ovdje'', pita se tajnik Novog sindikata. KU također propisuje skraćeni radni tjedan do 35 sati, plaćenu dnevnu pauzu od 45 minuta, 24 dana godišnjeg odmora, sistematski pregled i uplatu u treći mirovinski stup, istaknuo je direktor i suosnivač Gamechucka Aleksandar Gavrilović.

Suodlučivanje radnika stvara stabilnu tvrtku

''KU ne definira samo radna već i autorska prava. Naime, kada tvrtka više ne želi komercijalno eksploatirati neku igru, prava na nju se vraćaju radnicima'', poručio je. Uprava tvrtke dužna je svaka tri mjeseca napraviti izvještaj o financijskom stanju, dugovima i zajmovima, koji će svi radnici dobiti na uvid, dok sindikalni predstavnik mora biti pozvan na sastanke Upravnog odbora, naveo je Gavrilović. ''Ako suodlučivanje radnika uključite u poslovni proces, stvarate stabilnu tvrtku. Puno je manja šansa da će uprava vući loše poteze ako je mora pravdati pred čitavim kolektivom i ako kolektiv ima alate provjere donesenih odluka'', rekao je. Gaming industrija u Hrvatskoj rapidno raste, a time i mogućnosti za eksploataciju radnika, upozorio je sindikalni povjerenik u Gamechucku Igor Gajić. ''Višestruki broj prekovremenih sati na tjednoj i mjesečnoj bazi praksa je u nekim većim gaming tvrtkama. U Gamechucku je tzv., 'crunch' srećom strani pojam, ali to ne znači da se ne može dogoditi u nekom trenutku. KU štiti radnika upravo od takvih situacija'', naglasio je Gajić.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.