29.04.2022 09:35
ZAGREB, 28. travnja 2022. (Hina) - Neto dobit Ericssona Nikole Tesle (ENT) u prvom tromjesečju iznosi 59,7 milijuna kuna, što je 46 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je u četvrtak ENT u konsolidiranom nerevidiranom financijskom izvještaju za prvi kvartal.

Bruto dobit iznosi 82,9 milijuna kuna, što je 31,3 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a operativna dobit od 69,6 milijuna kuna veća je za 53,7 posto. Prihodi od prodaje iznose 526,1 milijun kuna ili 18 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 40,3 posto, usluge za Ericsson 49 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 10,7 posto. Prodaja u segmentu mreža iznosi 301,9 milijuna kuna, digitalnih usluga 111,5 milijuna kuna, usluga upravljanja 111,8 milijuna kuna, a u segmentu poslovanje u nastajanju i ostalo (Emerging Business and Other) 900 tisuća kuna.

"Ericsson Nikola Tesla Grupa započela je 2022. godinu uspješnom realizacijom projekata te planiranjem ugovaranja novih poslova na domaćem i izvoznim tržištima. Premda rezultati ostvareni u prvom tromjesečju 2022. godine pokazuju značajan porast gotovo svih parametara poslovanja, treba naglasiti da rat u Ukrajini bitno utječe na realizaciju ugovorenih poslova, kao i na nove poslovne prilike u Bjelorusiji i okolnim tržištima", izjavila je predsjednica ENT-a Gordana Kovačević. Napominje da je u Bjelorusiji bilo predviđeno potpisivanje novih ugovora, ali zbog sankcija i prestanka valjanosti ranije dobivenih izvoznih dozvola zaustavljene su sve aktivnosti s tamošnjim kupcima te  je kompanija podnijela zahtjeve hrvatskim tijelima za izdavanje novih izvoznih dozvola. "Njihov odgovor te eventualni daljnji razvoj sankcija značajno će utjecati na buduće aktivnosti i realizaciju tih projekata. Ovisno o tome moguć je dulji prekid poslovanja u Bjelorusiji što će se odraziti na naše planove i rezultate, posebno na planirani prihod od prodaje, operativnu marginu i operativni novčani tok, no ne očekujemo da će narušiti poslovnu i financijsku stabilnost Ericsson Nikola Tesla Grupe". kaže Gordana Kovačević.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.