28.04.2022 09:27
ZAGREB, 27. travnja 2022. (Hina) - Neto dobit AD Plastik grupe u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosila je 577 tisuća kuna, što je za 97,8 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, a posljedica je rusko-ukrajinske krize te izazova s nedostatkom poluvodiča na tržištu. 
AD Plastik Grupa u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je poslovne prihode od 251,83 milijuna kuna, što je 23 posto niže u odnosu na isto razdoblje prošle godine. EBITDA je bila za 52,9 posto niža, odnosno iznosila je 24,65 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno u srijedu. "Rezultati poslovanja AD Plastik Grupe za prva tri mjeseca 2022. nešto su lošiji od očekivanja, čemu su glavni razlog posljedice rusko-ukrajinske krize. Izazovi s nedostatkom poluvodiča na tržištu nastavili su se i u ovoj godini, a stabilizacija se očekuje u drugom polugodištu", ističe predsjednik Uprave te solinske kompanije Marinko Došen u komentaru poslovnih rezultata. Dodaje kako i nove okolnosti i izazovi izravno utječu na realizaciju njihovih tvornica u Rusiji, jer su proizvođači automobila na tom tržištu zaustavili svoje proizvodne aktivnosti. "Iako su naše tvornice spremne za nastavak proizvodnje, u ovom trenutku je nemoguće točno predvidjeti kada će se proizvodnja u Rusiji pokrenuti", naveo je Došen. Dodao je da europske tvornice AD Plastik Grupe rade u skladu s planovima, iako su zbog nedostatka poluvodiča razvidni još uvijek nešto smanjeni kapaciteti proizvodnje kod kupaca. U matičnom društvu, solinskom AD Plastiku poslovni prihodi su dosegli u prva tri mjeseca 2022. godine 176,66 milijuna kuna, što je za 18,7 posto niže nego lani, dok je neto dobit 4 milijuna kuna odnosno za 66,7 posto niža. 

Na kraju prvog tromjesečja AD Plastik Grupa imala je stabilnu financijsku poziciju - neto financijski dug smanjen je za 45,95 milijuna kuna u odnosu na kraj prošle godine, te je na kraju ožujka iznosio 310,41 milijun kuna. U matičnom društvu dug je iznosio 281,24 milijuna kuna, što je za 41,82 milijuna kuna manje. "Unatoč neizvjesnostima i vrlo zahtjevnim okolnostima na tržištu, razvojne se aktivnosti nesmetano odvijaju kod svih proizvođača automobila, s očekivanim zastojima na tržištu Rusije. Na europskom tržištu vrlo su intenzivne komercijalne i razvojne aktivnosti, što je dugoročno dobar pokazatelj za automobilsku industriju, a i naše poslovanje. Tome u prilog govori i 91,7 milijuna eura novih poslova ugovorenih u prva tri mjeseca, od čega je 73,6 milijuna ugovoreno upravo na EU tržištu", navodi Došen. Kako je istaknuo, primarna zadaća im je u idućem razdoblju očuvati financijsku stabilnost i održivosti poslovanja te smanjiti negativne utjecaje.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.