28.04.2022 09:29
ZAGREB, 27. travnja 2022. (Hina) - Provectus Capital Partners (PCP), investicijsko društvo usmjereno na tržišta jugoistočne Europe, objavio je u srijedu finalno zatvaranje svog fonda Adriatic Structured Equity Fund (ASEF), u koji je prikupljeno ukupno 94 milijuna eura, čime je taj fond postao najveći private equity fond u Adria regiji. 
Podsjetimo, PCP je lani kupio od Fortenove polikliniku Aviva te investirao u stomatološku polikliniku Arena, ne navevši pritom vrijednost tih transkacija. Kako je objavljeno u njihovom današnjem priopćenju, finalni iznos pod upravljanjem u 1,5 godina poslovanja tog fonda povećan je za čak 70 posto, odnosno za 38,5 milijuna eura, u odnosu na inicijalnu veličinu fonda pri osnivanju u kolovozu 2020. godine. PCP je u ASEF fond privukao široku bazu, ulagatelja koja se sastoji od 19 vodećih institucionalnih investitora sa sjedištem u EU, a radi se o mirovinskim fondovima, osiguravajućim društvima, vodećim regionalnim i međunarodnim bankama i razvojnim bankama. ”Uvjeren sam da ćemo svojim investicijama najbolje pokazati da ova regija ima puno potencijala za investiranje i za ubrzavanje rasta ambicioznih kompanija”, izjavio je Igor Čičak, predsjednik uprave i glavni partner u PCP-u. PCP je do sada kroz ASEF fond realizirao deset investicija, i to kroz ulaganje u tri temeljne kompanije u sektorima privatnog zdravstva, stomatologije i specijalizirane maloprodaje.  Također, u završnoj su fazi pregovora za dodatne investicije, a realizacija se očekuje u idućim mjesecima, navodi se u priopćenju. Fokus PCP-a je ulaganje u profitabilne kompanije u rastućim sektorima kojima je potreban kapital za daljnji rast, a imaju značajnu poziciju na tržištu i potencijal za konsolidaciju sektora u kojima posluju, zaključuje se u priopćenju. 

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.