25.04.2022 11:11
BERLIN, 25. travnja (Hina/Reuters) - Oko 40 posto njemačkih tvrtki već osjeća negativan utjecaj rasta cijena energije, a gotovo polovica ih zbog toga planira smanjiti ulaganja, pokazalo je istraživanje instituta Ifo. 
Računi za plin i struju u Njemačkoj prošli su mjesec dosegnuli rekordnu visinu, a skokovit rast cijena plina i nafte nakon ruske invazije na Ukrajinu gurnuo je u ožujku njemačku godišnju inflaciju na 40-godišnji maksimum. Oko 46 posto tvrtki izjavilo je da planira smanjiti ulaganja zbog rasta cijena energije, a četvrtina ih očekuje intenzivni cjenovni šok u drugoj polovici godine, pokazalo je istraživanje Instituta Ifo koje je objavio list Augsburger Allgemeine. Istraživanje u kojem je ispitano 1100 tvrtki, većinom obiteljskih, pokazalo je da svaka deseta razmišlja o potpunom odustajanju od energetski intenzivnih poslova, dok 14 posto razmišlja o otpuštanju  radnika zbog rastućih troškova energije. Gotovo 90 posto tvrtki smatra da će vjerojatno morati povisiti cijene kako bi se suprotstavile rastućim troškovima, dok tri četvrtine planira proširiti ulaganja u energetsku učinkovitost. "Trebamo politiku koja ispravlja narušavanje tržišnog natjecanja i zaustavlja rast cijena energije", rekao je član uprave Zaklade za obiteljska poduzeća Rainer Kirchdoerfer, koja je naručila istraživanje. Njemačka vladajuća koalicija predstavila je prošlog mjeseca mjere pomoći vrijedne otprilike 16 milijardi eura kako bi pomogla potrošačima da se nose s rastućim troškovima energije i kako bi se smanjila ovisnost o ruskom plinu nakon invazije na Ukrajinu.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.