25.04.2022 11:53
Gorivo
BERLIN, 25. travnja (Hina/Reuters) - Europski proizvođači automobila trebali bi do 2040. godine potpuno napustiti fosilna goriva, rekao je izvršni direktor Audija Markus Duessmann.

"Budimo hrabri kao Europljani i preuzmimo na sebe potpuni odustanak od fosilnih goriva od 2040.", rekao je Duessmann na konferenciji za novinare. "Svu energiju moramo uložiti u električna vozila na baterije", dodao je. Audi planira prestati prodavati automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem od 2033. godine, a Volkswagen u čiju grupu Audi pripada namjerava to učiniti od 2035. u Europi, a kasnije u Kini i Sjedinjenim Državama. Drugi proizvođači automobila poput BMW-a upozoravaju da bi fokusiranje isključivo na proizvodnju električnih vozila moglo biti prerano, dok je potražnja za klasičnim automobilima i dalje velika. Rasprave oko mogućeg embarga na ruski plin u svjetlu invazije Moskve na Ukrajinu podigle su pritisak na tvrtke i vlade da prošire ulaganja u obnovljive izvore energije. Tako Mercedes-Benz najavljuje ulaganja u vjetro i solarnu energiju. Njemačka koalicijska vlada cilja na postupno izbacivanje ugljena u idealnom slučaju do 2030., a cilj joj je ispuniti sve svoje potrebe za električnom energijom opskrbom iz obnovljivih izvora do 2035. godine.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.