22.04.2022 09:40
SAN FRANCISCO, 21. travnja 2022. (Reuters) – Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je o snažnom rastu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju zahvaljujući podignutim cijenama koje su ublažile utjecaj poremećaja u nabavi i viših troškova sirovina.

Teslin prihod porastao je u prvom tromjesečju 81 posto, na 18,8 milijardi dolara, pokazalo je izvješće objavljeno u srijedu. Prihod od prodaje dozvola za emisiju štetnih plinova drugim proizvođačima automobila poskočio je 31 posto, na 679 milijuna dolara. Neto dobit više je nego usedmerostručena, na 3,32 milijarde dolara. Dobit prije poreza (EBITDA) po isporučenom vozilu porasla je više od 60 posto, na 16.203 dolara.

Kompanija je podigala cijene u Kini, SAD-u i drugim zemljama, nakon što je izvršni direktr Elon Musk u ožujku upozorio na pritisak viših cijena sirovina i logističkih usluga u uvjetima krize u Ukrajini. Poskupljenja su osmišljena tako da pokriju veće troškove u sljedećih šest do 12 mjeseci, što Teslu štiti od penala za potencijalno nerealizirane narudžbe. 

Musk je više troškove pripisao litiju, istaknuvši da je metal "ograničavajući čimbenik" za proizvodnju električnih vozila. Pozvao je kompanije da krenu u poslovanje s litijem, koji će po njegovim riječima, zahvaljujući visokim cijenama, generirati veliku dobit.

"Litij trenutno donosi praktično istu dobit kao softver... Želite zarađivati? Onda je litij pravi posao za vas", rekao je.

Najavio je i "uzbudljive informacije" o nabavi sirovina za baterije u idućim mjesecima. I Tesla planira proizvoditi baterije, a Musk je istaknuo da će baterijske ćelije 4680 postati rizik za proizvodnju u sljedećoj godini ako do početka iduće godine ne riješi problem potrebnog obujma proizvodnje.

"No, uvjereni da će nam to poći za rukom", rekao je izvršni direktor Tesle, dodavši ipak da će nastojati ublažiti rizik mogućeg neuspjeha baterijama 2170 za vozila koja proizvode u Teksasu.

Kompanija je navela i da su izgubili oko mjesec dana proizvodnje u tvornici u Šangaju zbog lockdowna. Proizvodnja se nastavlja u ograničenom opsegu, što će utjecati na obujam isporuka u drugom tromjesečju, dodali su.

Musk očekuje da će u razdoblju od travnja do lipnja proizvesti otprilike jednak broj automobila kao i u prvom tromjesečju.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.