21.04.2022 08:20
LUXEMBOURG, 20. travnja 2022. (Hina) - Europska industrijska proizvodnja oporavila se u veljači, predvođena sektorom trajnih potrošačkih dobara, a Hrvatska se svrstala uz Italiju i Irsku, znatno nadmašivši europski prosjek, pokazali su u srijedu podaci Eurostata.

Na razini EU-a sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u veljači 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima bila pala 0,3 posto.

U eurozoni proizvodnja je u drugom ovogodišnjem mjesecu porasla 0,7 posto u odnosu na siječanj kada je bilježila isti postotni pad, pokazuju revidirani podaci europskog statističkog ureda. Najsnažnije je na oba područja u veljači porasla proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 2,4 posto u EU i za 2,7 posto u eurozoni, U siječnju smanjena je 0,4 posto u EU i 0,8 posto u zoni primjene zajedničke europske valute. Pad proizvodnje bilježio je samo energetski sektor, za 0,6 posto u EU i za 1,1 posto u eurozoni.

Hrvatska uz Irsku

Među zemljama EU-a čijim je podacima europski statistički ured raspolagao najsnažniji je rast proizvodnje u veljači na mjesečnoj razini bilježila Italija, za 4,0 posto. Slijedi Hrvatska sa sezonski prilagođenim rastom industrijske proizvodnje u veljači za 2,7 posto u odnosu na siječanj kada je pala 0,5 posto.

Stopa rasta u veljači najviša je od prošlogodišnjeg ožujka. U skupini je i Irska čija je industrijska proizvodnja porasla 2,4 posto. Najveći pad industrijske proizvodnje bilježila je Slovenija, za 8,3 posto. Slijede Litva i Malta gdje je smanjena 3,8 odnosno 2,7 posto. Eurostat nije raspolagao podatkom za Cipar.

Motor trajna potrošačka dobra 

Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja porasla je u veljači 3,0 posto u EU i 2,0 posto u eurozoni, izračunali su europski statističari.

U siječnju proizvodnja je u Uniji prema revidiranim podacima stagnirala, a u eurozoni je pala 1,5 posto.
Motor oporavka bio je sektor trajnih potrošačkih dobara, s rastom proizvodnje na godišnjoj razini za 6,3 u EU i za 5,8 posto u eurozoni. U siječnju proizvodnja je u tom sektoru porasla 1,5 posto u EU, a u eurozoni je stagnirala.

Smanjena je samo proizvodnja kapitalnih dobara, za 2,1 posto u EU i za 3,1 posto u eurozoni.

Litva na čelu

Među zemljama EU-a, najsnažnije je u veljači na godišnjoj razini porasla industrijska proizvodnja u Litvi, za 20 posto. Slijede Poljska i Bugarska s rastom proizvodnje za 17,8 odnosno 14,4 posto. Dvoznamenkastu stopu rasta bilježila je i Danska, od 13,9 posto.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u veljači porasla 4,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. nakon 3,5-postotnog rasta u siječnju. Blizu su Finska i Španjolska s godišnjim stopama rasta proizvodnje od 3,9 odnosno 4,3 posto. Najviše je pak smanjena industrijska proizvodnja u Irskoj, za 14,1 posto, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

googleZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina. 

LONDON, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Britanski WPP, najveća svjetska tvrtka za oglašavanje, izvijestio je da je kupio njujoršku marketinšku agenciju Obviously koja se u promotivnim kampanjama oslanja na influencere. 

BERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.