21.04.2022 08:30
auti
BRUXELLES/ZAGREB, 20. travnja 2022. (Hina) - Potražnja za automobilima u EU snažno je pala u ožujku, odražavajući pojačane probleme u opskrbi zbog rata u Ukrajini, dok je Hrvatska bilježila znatno blaži pad, pokazali su u srijedu podaci udruženja proizvođača automobila ACEA.

U EU je u ožujku registrirano 844.187 novih automobila, za 20,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izvijestila je ACEA. U veljači njihov je broj smanjen za 6,7 posto.

Potražnja za automobilima pala je u ožujku deveti mjesec zaredom, zbog kontinuiranih poremećaja u nabavnim lancima koje je zaoštrila ruska invazija na Ukrajinu, otežavši proizvodnju.

Većina zemalja u regiji bilježila je u prošlom mjesecu dvoznamenkasti pad prodaje, uključujući i vodeća tržišta, ističu u ACEA-i. U Španjolskoj i Italiji potražnja je smanjena za 30 posto, u Francuskoj za 20 posto, a u Njemačkoj za 17,5 posto.

U Hrvatskoj je u ožujku prema podacima ACEA-e registrirano 3810 novih automobila, za 8,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U veljači njihov je broj potonuo 15,8 posto.

Pad na početku godine

Tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesečja broj registracija novih automobila u EU pao za 12,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz registriranih ukupno 2.245.976 novih automobila, utvrdila je udruga.

Među vodećim tržištima najsnažnije je pala potražnja za automobilima u Italiji, za 24,4 posto. Slijede Francuska s padom potražnje za 17,3 posto i Španjolska gdje se smanjila 11,6 posto-Najblaži pad u skupini bilježila je Njemačka, za 4,6 posto.

U Hrvatskoj su u prva tri ovogodišnja mjeseca prema podacima ACEA-e registrirana 9.632 nova automobila, za osam posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.