15.04.2022 08:53
ZAGREB, 14. travnja 2022. (Hina) - Podravka i konzultantska tvrtka Culmena specijalizirana za područje optimizacije poslovanja, krenule su u projekt unapređenja proizvodnje uvođenjem Lean metodologije u poslovanje Podravke, izvijestili su u četvrtak iz Podravke. 
Uvođenje Lean metodologije u Podravkino poslovanje, kako se navodi, pokazuje Podravkinu spremnost na ulaganje u poslovanje na svim razinama - od zaposlenika, operativnih poslova, procesa do menadžmenta. Lean filozofija u prvi plan stavlja vrijednost koja se isporučuje klijentu, uklanjanje svih vrsta zastoja, čekanja i kašnjenja u procesima te uspostavlja težnju k izvrsnosti. U središtu Lean metodologije su procesi i postizanje izvrsnosti procesa. Implementacijom Lean-a u svakodnevni rad postići će se da zaposlenici pojednostave način rada, čine manje grešaka, bolje koriste dostupne resurse (vrijeme, sirovine, energiju), proizvode kvalitetnije proizvode te pružaju bržu i kvalitetniju uslugu za kupce. Sve to omogućit će efikasno poslovanje i postizanje visokog stupnja modernizacije proizvodnje, što će doprinijeti daljnjim rezultatima te osnažiti Podravkinu ulogu na europskom, ali i svjetskom tržištu, istaknuli su iz Podravke. "Početak implementacije Lean menadžmenta u Podravki jedan je od najvažnijih događaja za industriju Hrvatske, ali i za njeno gospodarstvo", kazala je direktorica Culmene Anja Štefanić. Podravka je, kako je navela, jedna od najvećih i najsnažnijih hrvatskih kompanija u kojoj je zaposleno preko 6.500 zaposlenika i koja svoje proizvode plasira na vrlo zahtjevna međunarodna tržišta. "Želja nam je da kroz implementaciju Lean metodologije u proizvodnji, održavanju, opskrbnom lancu, prodaji i drugim funkcijama Podravke razvijemo hrvatski model koji će moći koristiti poduzeća diljem Hrvatske", izjavila je Štefanić napominjući kako su prvi rezultati primjene Lean principa i alata u proizvodnji i logistici vidljivi vrlo brzo od njihova uvođenja.

Suradnja Podravke i Culmene započela je pilot-projektom u Tvornici juha i Vegete, a plan je širenje i na ostale Podravkine tvornice, istaknuli su iz Podravke. Glavni direktor za Lanac opskrbe Podravke Manuel Brković je kazao kako je implementacija Lean metodologije i alata dokazana metoda za poboljšanje poslovanja i postizanje prednosti nad konkurencijom te kako se Podravka odlučila na njenu implementaciju upravo sa željom unapređenja poslovanja. "Želja nam je podići kvalitetu proizvoda te olakšati rad svih naših zaposlenika, sprječavajući nepotrebne gubitke u procesu i sustavu koji troše novac i energiju", istaknuo je Brković napominjući kako žele smanjiti ili ukloniti sve operacije bez dodane vrijednosti za kupce kao što su škart, prevelike zalihe uzrokovane hiperprodukcijom ili lošim planiranjem, nepotrebno kretanje robe i ljudi, čekanja te prekomjernu obradu i doradu. "Novac koji ćemo uštedjeti eliminacijom nepotrebnih gubitaka donijet će stabilnije i bolje financijske rezultate kompaniji te, sukladno tome, i bolje uvjete rada našim zaposlenicima koji će istu količinu proizvoda proizvesti u kraćem vremenu", kazao je Brković.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.