14.04.2022 10:15
AI
ZAGREB, 13. travnja 2022. (Hina) - Domaća IT tvrtka Infobip predstavila je u srijedu novi kampus u Zagrebu na 20 tisuća četvornih metara, što je novi iskorak u razvoju njezinih centara inovacija, znanja i izvrsnosti, u što je do sada investirala 150 milijuna kuna, zaposlivši u kampusu više od 800 ljudi.

Naziv kampusa je Alpha Centauri, po Zemlji najbližem zviježdu. Smješten je u blizini zagrebačkih naselja Sveta Klara i Remetinec (ulica Utinjska), a kako su istaknuli sva tri osnivača Infobipa Silvio i Roberto Kutić te Izabel Jelenić, to je evolucija od njihovog kampusa u Vodnjanu, gdje je i sjedište te tvrtke. U Vodnjanu radi oko 300 ljudi, a u Zagrebu više od 800, što će se i povećati nakon što u Zagrebu dograde još jednu zgradu za koje imaju zemljište u blizini. Trenutno je u funkciji osam tisuća metara četvornih, a sama zgrada na nekoliko etaža je energetskog razreda A+ te ima niz inovacijskih sadržaja prilagođenih za ležeran i opušten rad, što je i cilj Infobipa kao poslodavca. Uz urede u kampusu su i restoran, rekreativni sadržaji, kao i apartmani za smještaj zaposlenika koji ne žive u Zagrebu i dolaze iz cijele Hrvatske, ali i svijeta, gdje ih ukupno Infobip u 70 ureda u ima 3 600."Kampus smo gradili oko dvije godine, uselili smo prije tri mjeseca i već tu radimo, jer Zagreb nam je jako bitan i kao inovacijski centar, što s ovime dižemo na još višu razinu", kazao je Kutić, naglasivši da planiraju otvoriti centar i u Sarajevu za što imaju i zemljište i sredstva i tamo planiraju zaposliti oko 500 ljudi.

Rast od 55 posto, prihodi u 2021. iznad 1,1 milijardi dolara, IPO se priprema

Govoreći o poslovanju tvrtke, Kutić je naglasio da godišnje rastu po stopi od oko 50 posto, te da su u 2021. ostvarili 1,18 milijarde američkih dolara prihoda. Glavna tema poslovanja je i dalje digitalna komunikacija, koja će u budućnosti biti još važnija, te razvoj rješenja za što bolju komunikaciju putem raznih digitalnih kanala, umjetne inteligencije i drugih naprednih tehnologija. Najavio je i da vjeruje kako bi do kraja ove godine mogao biti spreman i njihov IPO, za što pripreme privode kraju, ali i da je teško reći neke konkretnije datume jer ne ovisi samo o njima nego i o kretanjima na globalnom tržištu kapitala kada će objaviti IPO i hoće li njihove dionice izlistati na burzi iduće godine ili kasnije. Uglavnom, to će biti, kako je poručio, na američkoj tj. burzi u New Yorku. Svi osnivači su naglasili i kako žele pridonijeti razvoju tehnološke zajednice u Hrvatskoj kroz inoviranje koje predvode njihovi zaposleni u Hrvatskoj i svijetu, kroz postavljanje Hrvatske u središte developerske zajednice u ovom dijelu Europe putem Infobip Shift konferencije te kroz dijeljenje znanje i otvaranje globalnog tržišta domaćim startupovima kroz njihov program Startup Tribe. Ocijenili su i da Hrvatska ima vrhunske talente, te da tu još uspijevaju naći kadar koji im treba, ali otvoreni su i strancima tj. svim vrhunskim inženjerima i progremerima, koji među zaposlenima u Zagrebu čine gotovo polovicu.

Kampus Alpha Centauri razvili su arhitektonski timovi iz 3LHD-a i Fabrike, ima osam katova, gradilo ga je 35 tvrtki, a prati i globalne trendove s zelenim detaljima i održivošću, pa se primjerice za hlađenje i grijanje radnih prostorija koriste okolne podzemne vode, što daje manju potrošnju struje itd.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.