12.04.2022 10:28
BRUXELLES, 11. travnja 2022. (Hina/dpa) - Belgijski tužitelji pokrenuli su istragu o pojavi salmonele u tvornici talijanske konditorske tvrtke Ferrero u Arlonu koja je prema nalogu vlasti zatvorena, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija Belga, pozivajući se na ured državnog tužitelja. 
Tvornica u Arlonu zatvorena je prošlog tjedna zbog sumnji da je povezana s više od 100 slučajeva salmonele širom Europe. Belgijska agencija za sigurnost hrane AFSCA suspendirala je u petak Ferrerovu dozvolu za tvornicu dok ne ispuni sve zahtjeve o sigurnosti hrane. Naložili su i povlačenje iz prodaje svih čokoladnih proizvoda za djecu koji se proizvode u toj tvornici. Talijanska kompanija objavila je da je salmonela otkrivena još 15. prosinca prošle godine. Proizvodi su potom opozvani, kontaminirani je filter na spremnicima sa sirovinama zamijenjen i pojačane su provjere sigurnosti proizvoda, dodali su. Europska agencija za sigurnost hrane EFSA izvijestila je prošle srijede da istražuje moguću vezu između 134 slučaja salmonele u najmanje devet europskih zemalja i konzumacije proizvoda od čokolade. "Učestale slučajeve (salmonele) karakterizira neobično visoki udio hospitalizirane djece. Neka među njima imaju i teške kliničke simptome, poput krvavog proljeva", izvijestili su. Većina potvrđenih slučajeva zabilježena je u Britaniji, ukupno 63, a vjerojatni ili potvrđeni slučajevi prijavljeni su i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj.

U nekoliko zemalja, uključujući Belgiju, Francusku, Njemačku, Irsku, Luksemburg i Britaniju, pokrenut je postupak opoziva proizvoda, objavila je agencija EU-a. U priopćenju EFSA-e nije spomenut ni Ferrero ni druge tvrtke, ali agencija je naknadno rekla da su slučajevi povezani s Kinder jajima, ne pojasnivši je li problem samo u tim proizvodima. Državni inspektorat u Hrvatskoj izvijestio je krajem prošlog i početkom ovog tjedna o opozivu više Ferrerovih proizvoda iz linije Kinder zbog sumnje da bi mogli biti kontaminirani salmonelom.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.