12.04.2022 10:30
Digitalne banke
BRUXELLES, 11. travnja 2022. (Hina/Reuters) - Američki tehnološki div Apple suočit će se u nadolazećim tjednima s još jednom optužbom za narušavanje tržišne utakmice u EU u istrazi koju je potaknuo prigovor servisa za streaming glazbe Spotify, izjavio je u ponedjeljak upućeni izvor.

Europska komisija optužila je prošle godine Apple da ograničava konkurenciju na tržištu streaminga glazbe restriktivnim odredbama o App Storeu koje programere prisiljavaju da koriste njegov sustav plaćanja i ne dopuštaju im da kupce obavijeste o drugim opcijama. Odredbe su se našle pod povećalom u više zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju. Kompaniju sada očekuje još jedna optužba za kršenje ravnopravne tržišne utakmice u istrazi koju je Komisija pokrenula nakon pritužbe švedskog servisa za streaming glazbe Spotify. Nove pritužbe prilažu se već upućenom službenom prigovoru kada EK prikupi dokaze ili izmijeni neke elemente pritužbe kako bi poboljšao šanse za uspjeh. Uz istragu o streamingu glazbe, pod povećalom je EU-a i Appleova praksa u prodaji e-knjiga i njegov Apple Pay, napominje Reuters. Komisija nije željela komentirati informaciju o novim istragama, a Apple ju nije želio odmah komentirati. Ako utvrdi da je kompanija prekršila europske propise o ravnopravnom tržišnom natjecanju, EK joj može odrezati kaznu u visini 10 posto globalnog prometa, uz nalog da prekine s takvom praksom.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.