08.04.2022 13:44
ZAGREB, 8. travnja 2022. (Hina) - BAT Grupa nastavlja s investicijskim ciklusom u tvornicu u Kanfanaru te će uložiti dodatnih 400 milijuna kuna u proizvodnju novih kategorija duhanskih proizvoda, najavili su u petak iz te kompanije. 
Nakon prošlogodišnje investicije u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za gloTM Hyper uređaje u vrijednosti od 200 milijuna kuna (27 milijuna eura), BAT nastavlja s investicijskim ciklusom u tvornicu u Kanfanaru. Kompanija će, kazao je generalni direktor BAT Adria Zvonko Kolobara, uložiti dodatnih 400 milijuna kuna (53 milijuna eura), čime je potvrdila status jednog od najvećih stranih privatnih investitora u Hrvatskoj. Po njegovim riječima, ta BAT-ova ulaganja "daju veliki doprinos domaćem gospodarstvu jer uvođenje nove proizvodnje, inovacije i suvremene tehnologije donose dodatni rast izvoza, zapošljavanje i razvoj potpuno novih znanja koja oblikuju Kanfanar u tvornicu budućnosti". Rekao je i kako će nove investicije zahtijevati i nova zapošljavanja, no nije mogao precizirati o kojem broju je riječ. Vezano uz crno tržište kazao je kako je ono još uvijek dosta veliko, no da se primjećuje da je u padu zadnje dvije godine, što se može zahvaliti radu nadležnih institucija - carine i granične policije. Naveo je i kako su se jučer susreli s premijerom Andrejom Plenkovićem kako bi njega i Vladu informirali o investicijama koje planiraju. Na novinarsko pitanje vezano uz problem dizanja trošarina na koje su upozoravali kazao je da je pitanje trošarina u nadležnosti Vlade, ali kako bi voljeli da postoji trošarinski kalendar koji bi im omogućio bolju predvidivost i održivost poslovanja. Vezano uz inflaciju rekao je kako će se zasigurno negativno odraziti na njihovo poslovanje. “Ulaganjem ukupno 600 milijuna kuna (80 milijuna eura) u nove proizvodne linije, Hrvatska je dodatno ojačala svoj položaj na BAT-ovoj globalnoj proizvodnoj karti. Pritom je Kanfanar jedna od rijetkih tvornica u svijetu koja, uz cigarete, proizvodi i grijane duhanske proizvode. Riječ je o proizvodima nove kategorije, s potencijalom značajnog smanjenja rizika za odrasle pušače, koji prate strategiju Grupe za izgradnju boljeg sutra (A Better TomorrowTM) za sve naše dionike", istaknula je direktorica Regije BAT Južna Europa Roberta Palazzetti.

Tvornica u Kanfanaru proizvodi grijane duhanske proizvode (THP) koji tijekom upotrebe ne gore, već se zagrijavaju, i to i za domaće i za sve veći broj inozemnih tržišta. U idućim godinama tvrtka planira povećati ukupnu proizvodnju u Hrvatskoj s obzirom na sve veću potražnju za tim proizvodima nove generacije. Iz BAT-a su naveli kako je nakon akvizicije 2015. godine BAT Grupa dodatno investirala gotovo 1,1 milijardu kuna (gotovo 135 milijuna eura) i nastavila povećavati proizvodnju, zaposlenost i izvoz. U Hrvatskoj BAT godišnje uplati 3,5 milijardi kuna poreza i doprinosa u proračun te izravno zapošljava 1.500 ljudi. Osim toga, kompanija svake godine stvori više od 1,4 milijarde kuna dodane vrijednosti BDP-u, a najznačajniji rast doprinosa BDP-u ostvaren je kroz tvornicu u Kanfanaru koja kontinuirano povećava proizvodnju i izvoz.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.