07.04.2022 10:45
DIPLOMA
ZAGREB, 6. travnja 2022. (Hina) - Visoko učilište Algebra u srijedu je otvorilo novi kampus na više od 12 tisuća metara četvornih, što je i najveći kampus u Zagrebu i Hrvatskoj, u vrijednosti od 110 milijuna kuna, što je najveća privatna investicija u obrazovanim hrvatskim institucijama.

Algebrina nova zagrebačka lokacija nalazi se u Gradišćanskoj ulici, u blizini kvarta Črnomerec. U moderno i tehnološki najsuvremenije opremljenom prostoru na više etaža radit će gotovo 200 stalno zaposlenih, studirati 1600 studenata te polaziti njihove mnoge programe oko 12 tisuća polaznika godišnje. Trojica osnivača Algebre, a danas članovi Uprave Hrvoje Balen i Tomislav Dominiković te dekan Mislav Bakalović na otvorenju su naglasili kako time obilježavaju i 24 godine postojanja Algebre (od 1998.). Napominju kako je to za njih novo profesionalno poglavlje, u kojem će nastojati i dalje raditi tako da ljudi postaju bolji i unose veću konkurentnost na tržište rada. U svemu im je, rekao je Balen, važna suradnja i podrška poslovne zajednice, poduzetnika i poslodavaca i ono što njima treba od obrazovanja, ali prije svega zalaganje za studente da rade ono što vole i u tome budu najbolji. Poručio je kako je za Hrvatsku važno da stvori uvjete da talenti u njoj i ostanu, a cilj im je i da povećaju broj stranih studenata na njihovim programima, ali i u Hrvatskoj.

I dekan Bakalović smatra kako je brojka od samo 0,7 posto stranih studenta u Hrvatskoj mala jer je time i na začelju Europe. To treba povećati jer bez znanja, inovacija i novih tehnologija i primjene u svim sektorima nijedno društvo ni gospodarstvo ne može napredovati, rekao je. I Bakalović i Dominiković su najavili kako se pripremaju da od jeseni 2023. pokrenu i sveučilišni studij, a u čemu očekuju i podršku institucija. Vjeruju da Hrvatska može biti prepoznata i kao tehnološki, a ne samo turistički atraktivna zemlja. Ulaganje u Algebrin kampus i njihove planove na otvorenju je pozdravio i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak. Na otvorenju kampusa bili su nazočni i mnogi predstavnici uprava raznih vodećih domaćih kompanija, te iz gotovo svih većih domaćih IT tvrtki i telekoma kao i udruženja poslodavaca, komora, obrazovnih institucija, škola.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.