06.04.2022 09:43
MADRID, 5. travnja 2022. (Hina/dpa) - Španjolska će uložiti 11 milijardi eura iz europskih pandemijskih fondova kako bi se razvila u vodeću lokaciju u Europi za proizvodnju mikročipova i poluvodiča, izjavio je premijer Pedro Sanchez.
"Poluvodiči su temeljni element svih energetskih sektora, a igraju i sve značajniju geostratešku ulogu u kontekstu digitalne transformacije", rekao je Sánchez. Vlada će infrastrukturu za proizvodnju poluvodiča financirati novcem iz fonda koji je kreirala Europska unija kako bi podržala oporavak gospodarstva članica od pandemijske krize. Španjolska spada među zemlje koje je pandemija posebno teško pogodila, a iz fonda će do 2026. dobiti 140 milijardi eura. Madrid je do sada definirao devet strateških područja za privatno-javna partnerstva u korištenju EU fondova, uključujući električne automobile, zdravstvo, obnovljive izvore energije, poljoprivredu i umjetnu inteligenciju.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.