05.04.2022 09:50
radnici
ZAGREB, 4. travnja 2022. (Hina) - Hrvatska kompanija DOK-ING predstavila je u ponedjeljak inovativnu električnu robotsku flotu daljinski upravljivih strojeva za podzemno rudarenje platine, tzv. Electric narrow reef equipment (NRE), jedinstvenu takvu flotu u svijetu.

Inovativni roboti, rečeno je tijekom prezentacije, predstavljaju tehnološki najnaprednije strojeve u rudarstvu i jedini u svijetu omogućavaju proizvodnju platine iz ultra niskih profila. Robotizacijom procesa strojevi povećaju sigurnost i podižu učinkovitost proizvodnje platine do 70 posto. Osnivač i vlasnik DOK-ING-a Vjekoslav Majetić rekao je da je njegova tvrtka poznata po izvoznom programu, da je inozemstvo njihova interesna zona, pa će i novi strojevi najviše raditi u svjetskim rudnicima. Nije želio govoriti o cijeni strojeva, kazavši kako je ona relativno niska u odnosu na ono što strojevi pružaju. Siguran je da će DOK-ING  imati više narudžbi od svjetskih kupaca od onoga što mogu godišnje proizvesti. Majetić je kazao i da su s predstavljenim proizvodnim pogonom robotske flote za rudarenje u svjetskom vrhu brige za okoliš, budući da su strojevi u potpunosti na električni, odnosno baterijski pogon.

Voditelj Programa rudarstva u DOK-ING-u Luka Petro rekao je kako nova robotska flota smanjuje rizik za ljude ne izlažući ih opasnosti, te tako spašava ljudske živote. To je, naveo je, jedina flota u svijetu koja omogućuje mehanizaciju i eksploataciju iz ultra niskih proizvodnih panela koji su niži od 1,7 metra. "Smanjenjem visine povećava se koncentracija rude, a mehanizacijom se povećava produktivnost i sigurnost radnika", rekao je Petro, dodavši da je NRE oprema jedinstvena u nekoliko pogleda. Potpuno je električna te  je na taj način u rudnicima smanjena buka, smanjeni su ispušni plinovi te je smanjen ukupni ugljični otisak. Flota je, nadalje, daljinski upravljiva pa eliminira prisutnost ljudi u nesigurnim područjima - rudnicima. Isto tako, uz gusjenični i elektro pogon strojevi mogu raditi na nagibima od 22 stupnja, a što rudarskim kompanija omogućuje da proizvode iz sekcija rudnika koje su do sada bile nedohvatljive i ekonomski neisplative. DOK-ING-ova NRE flota sastoji se, inače, od tri stroja koji zajedno upotpunjuju proces bušenja, čišćenja i sidrenja.  Izaslanik predsjednika Vlade i posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske za obranu  Damir Krstičević naglasio je kako DOK-ING prati od njihovih početaka, te da se ta tvrtka razvila u svjetski respektabilnu kompaniju, poznatu po inovativnim rješenjima. "U kratkom vremenu od lokalne hrvatske tvrtke postali ste prepoznata tvrtka na globalnom tržištu, a danas ste lider u svijetu u razvoju i proizvodnji različitih zemaljskih besposadnih sustava", kazao je Krstičević, dodavši da se radi o tvrtki koja razvija inovativna rješenja primjenjiva kako u području obrane i sigurnosti,  tako i u civilstvu, a sve s ciljem da se sačuvaju ljudski životi.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.