05.04.2022 09:42
ZAGREB, 4. travnja 2022. (Hina) - Zelena tranzicija i održivo gospodarstvo više nemaju alternativu, a tvrtke koje to prepoznaju poslovat će uz veći povrat ulaganja i lakši pristup jeftinijim izvorima financiranja, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji "Uz ESG kriterije do održivog gospodarstva - Future Perfect Business". 
Konferenciju su organizirali Međunarodni institut za klimatske aktivnosti (IICA), Media Val i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), u okviru inicijative Future Perfect Business i uz partnerstvo Europske komisije, s ciljem otvaranja šire rasprave na temu podizanja svijesti o održivosti gospodarstva i društva te implementacije nove EU regulative usmjerene zaštiti okoliša. Okolišni, društveni i upravljački kriteriji (Environmental, social, and governance – ESG) su skup standarda za poslovanje kompanija koje osviješteni investitori koriste za provjeru potencijalnih ulaganja. 

Ministar održivog razvoja i energetike Tomislav Ćorić je kazao kako se nalazimo u vremenu koje nosi nevjerojatne izazove, prije svega u težnji da se zadržimo na putu snažne zelene i digitalne transformacije gospodarstva. Taj transformacijski proces, kako je rekao, predstavlja veliku šansu za hrvatsko gospodarstvo, prije svega iskoraka u smjeru koji nam kao maloj otvorenoj ekonomiji odgovara - digitalizacije ekonomije i njezinog ozelenjavanja. To donosi iskorak u odnosu na tradicionalne tehnologije i industrije koji je Hrvatskoj nužno potreban i u čemu je Hrvatska pokazala da se može nositi sa svjetskom konkurencijom, istaknuo je Ćorić navodeći kao pozitivne primjere tvrtke iz IT sektora. "Tvrtke u Hrvatskoj prepoznaju održivo, zeleno poslovanje kao smjer kojem treba ići", rekao je Ćorić koji je uvjeren da će za nekoliko godina postojati neraskidiva veza između održivosti poslovanja koje je utemeljeno na principima održivog razvoja i uspješnosti firmi koje se natječu na globalnom tržištu. Uvjeren je da će poslovna zajednica učiniti sve da iskoristi sredstva koja su na raspolaganju kako bi postala globalno konkurentna i kako bi Hrvatska iskoračila u smjeru rasta BDP-a, održivog razvoja i rasta standarda građana.

Predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti Marija Pujo Tadić je podsjetila kako su Pariškim sporazumom utvrđeni ciljevi smanjenja emisija CO2 čime je zacrtan prelazak na niskougljično održivo gospodarstvo za cijeli svijet te su ojačani kapaciteti država da se bore s posljedicama klimatskih promjena. Edukacije na globalnoj i nacionalnoj razini svakako su jedan od alata koji će u tome pomoći, a instrument za prelazak na održivo gospodarstvo su tzv. ESG kriteriji, čije uvođenje uskoro postaje obvezujuće za korporacije i njihove menadžere. Upravo će integriranje tih ESG kriterija, kako je kazala, doprinijeti transparentnom i etičnom poslovanju u najširem smislu i u svim segmentima poslovanja kompanije. "Poduzeća koja prepoznaju ovaj trenutak, suoče se s izazovima te krenu s provođenjem potrebnih procesa za ostvarivanje ESG ciljeva, poslovat će uz veći povrat ulaganja te bolji pristup jeftinijim izvorima financiranja od onih kompanija koje nastavljaju s politikom upravljanja svojim resursima na tradicionalan način", istaknula je Pujo Tadić.

I predsjednik HUP-a Mihael Furjan je istaknuo kako proces zelene transformacije i održivo gospodarstvo nema alternative. "Svaki dan se suočavamo s nizom izazova, od onih ekoloških, društvenih, političkih, koji zapravo nameću potrebu da se prilagođavamo i da postanemo održiviji, zeleniji, samodostatniji, energetski učinkovitiji, više digitalizirani te humaniji", kazao je. HUP je, kako je naveo, uključen u kreiranje zakonodavnih i regulatornih okvira koji se tiču energetske učinkovitosti, društvene odgovornosti i novih izvora financiranja na razini EU te svojim članicama osigura edukaciju i savjetovanje jer su uvjereni kako su ESG kriteriji osnova za ostvarivanje veće dodane vrijednosti, kvalitetnijih radnih mjesta i konkurentnosti na tržištu ne samo Europe, već i cijeloga svijeta. "Troškovi prilagodbe su značajni ali dugoročno vjerujemo da će koristi biti puno veće", istaknuo je Furjan koji je i predsjednik Uprave Plive. Naveo je kako Pliva ima niz inicijativa vezano uz 'ozelenjavanje' poslovanja, a jedna od najvećih koja je u tijeku je izgradnja velike sunčane elektrane koja će biti na 13 hektara na lokaciji u Savskom Marofu i koja će s obzirom na ovo zadnje veliko poskupljenje električne energije osigurati puno jeftiniju energiju.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.