04.04.2022 11:00
Kreditne rejting agencije
LUXEMBOURG, 1. travnja 2022. (Hina/Reuters) -  Inflacija u eurozoni snažno je ubrzala u ožujku, dosegnuvši novu rekordnu razinu od 7,5 posto, potaknuta skokom cijena goriva i prirodnog plina, ali i osjetnim poskupljenjem hrane, pokazale su u petak prve procjene Eurostata.

Procjena pokazuje da je rast potrošačkih cijena u 19 zemalja koje dijele zajedničku valutu, iskazan harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u ožujku bio znatno snažniji nego u veljači kada su cijene na godišnjoj razini uvećane 5,9 posto. Glavni su razlog snažnog ubrzanja rekordno visoke cijene goriva i prirodnog plina koje su dodatno poduprli rat u Ukrajini i sankcije Rusiji zbog invazije na susjednu zemlju. Cijene energije u ožujku su u eurozoni bile za 44,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 32-postotnog rasta u veljači. Izrazito je poskupjela i svježa hrana, za 7,8 posto u odnosu na prošlogodišnji ožujak, nakon 6,2-postotnog poskupljenja u veljači, pokazuju prve procjene. Kada se isključe vrlo promjenjive cijene energije i hrane, stopa inflacije iznosila je u ožujku 3,2 posto, izračunali su europski statističari, što znači da se još više udaljila od ciljane razine Europske središnje banke (ECB) od dva posto. U veljači iznosila je 2,9 posto.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.