01.04.2022 11:03
Kruh
ZAGREB, 1. travnja 2022. (Hina) - Pekarska industrija Mlinar do daljnjeg neće dizati cijene svojih najtraženijih proizvoda, dok će kod ostalih uvesti minimalne korekcije cijena, odgovorili su iz te tvrtke na Hinin upit hoće li zbog rasta cijena sirovina i energenata dizati cijene svojih proizvoda.
U Mlinaru kažu kako u doba nestabilnosti europskog i svjetskog lanca opskrbe, situacija nije drugačija ni u industriji kruha i pekarskih proizvoda. Rasle su, kažu, cijene ulaznih sirovina poput brašna i ulja, rasle su cijene proizvodnih energenata struje i plina, te cijene ambalaže kao i cijene transporta i distribucije. U Mlinaru su povećanje ulaznih troškova uvijek primarno amortizirali vlastitim efikasnostima, a tek potom posezali za korekcijom cijena, kazali su u odgovoru na upit. "Svjesni socijalne osjetljivosti nekih naših najtraženijih proizvoda poput bijelog, polu-bijelog, kalničkog, miješanog kukuruznog i primorskog kruha do daljnjeg ćemo zadržati njihovu cijenu kako bismo osigurali da građani imaju dozu stabilnosti pri neizbježnom povećanju svih troškova života", poručili su iz Mlinara. Za ostale proizvode, kako su naveli, rade "minimalne korekcije cijena", sukladno sirovinama koje rabe za određene artikle i proizvodnom procesu, a te se korekcije nalaze unutar očekivanih inflatornih kretanja".

Podsjetimo, iz Žitozajednice su u srijedu kazali kako je poskupljenje kruha neminovno, no za koliko odlučit će svaka tvrtka zasebno. "Nema neke univerzalne računice niti je svaka pekarna u istoj poziciji. Do poskupljenja će svakako doći, no koliko će poskupjeti je odluka svake tvrtke za sebe", istaknula je direktorica Žitozajednice Nada Barišić napominjući kako nisu svi u istoj poziciji. Sirovine su, kako je navela, na nezapamćenim, rekordnim razinama, odnosno pšenica se kreće na burzama oko 400 eura za tonu, odnosno oko tri kune za kilogram trenutno. Brašno je isto poskupjelo uz ovako visoke cijene energenata, tako da će poskupljenje biti neminovno, kazala je. Neizvjesno je, kako je rekla, ono što nam donosi nova žetva i cijene. Također, ako se situacija u Ukrajini smiri može se očekivati da će i Ukrajina imati nekakve robe za izvesti i da će možda doći do stabilizacije cijena. Ako se situacija ne smiri, imat ćemo veliku potražnju za žitaricama, nove cijene energenata i sve je i dalje vrlo neizvjesno, istaknula je Barišić.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.