30.03.2022 09:55
INA
ZAGREB, 29. ožujka 2022. (Hina) - Ina je počela s mjerenjem brzine vjetra na dvije plinske platforme u Jadranu, Izabela Sjever i Ivana A, kako bi ispitala potencijale za izgradnju odobalnog vjetroparka, izvijestili su u utorak iz te energetske kompanije. 
Kako je navedeno u priopćenju, taj projekt predstavlja prvo odobalno mjerenje vjetra u Hrvatskoj, a trajat će najmanje 12 mjeseci. Kompanija će time osigurati potpunu procjenu resursa vjetra i njegove isplativosti uzimajući u obzir industrijske standarde te na temelju procjene odlučiti o ulaganju i u taj segment proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, istaknuli su iz Ine. Naime, kako podsjećaju iz kompanije, Ina je u siječnju počela izgradnju solarnih elektrana na lokacijama u Molvama i Sisku koje će zajedno proizvoditi 16.000 megavatsati (MWh) električne energije godišnje, kolika je i prosječna potrošnja 4800 kućanstava u Hrvatskoj. Prva električna energija bit će isporučena u mrežu u 2023. godini. „Ovim projektima Ina iskoračuje u nove biznise čiji projekti se temelje na obnovljivim izvorima energije i mobilnosti, ali i drugim aktivnostima u kojima vidimo sinergiju s trenutnim poslovanjem. Zanimljive su nam sve isplative prilike kojima možemo nadograditi postojeći lanac vrijednosti, a da se istovremeno uklapaju u zelene planove Hrvatske i Europske unije“, izjava je direktora Poduhvata i inovacija u Ini Ante Crljenka koja se prenosi u priopćenju. Iz Ine su napomenuli da je dobavljač uređaja za mjerenje vjetra LIDAR tvrtka Megajoule Adria, koja je zadužena za nadzor i puštanje u rad.

Direktor tvrtke Megajoule Adria Leo Jerkić je rekao da brzinu i smjer vjetra mjere prema najvišim industrijskim standardima i najboljoj praksi na više visina, kako bi se omogućilo bolje razumijevanje režima vjetra na samoj lokaciji. "Cijela instalacija bila je vrlo zahtjevna jer je prva takve vrste u regiji i instalirana je u dobroj suradnji s Inom i tvrtkom SCAN“, izjavio je Jerkić. Iz Ine su apostrofirali da se, uz tradicionalni biznis, snažno okreću i zelenim tehnologijama sukladno razvojnim smjernicama kompanije koje su u skladu sa strategijom MOL Grupe "Shape Tomorrow 2030+", a kojom je na razini grupe definiran značajan iskorak u domeni obnovljivih izvora energije, prvenstveno u smanjenju izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova. Namjera MOL Grupe je do 2030. godine alocirati najmanje 50 posto ukupnih ulaganja u održive projekte, naveli su iz Ine.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.